Printer Friendly Version Generalni konzul Vladimir Nikolić prisustvovao promociji knjige “Pravni poredak Nezavisne države Hrvatske” @ 7 February 2019 08:33 AM

U prostorijama Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS), u Banja Luci, dana 5.2.2019. godine, održana je promocija knjige “Pravni poredak Nezavisne države Hrvatske”, u organizaciji Srpskog prosvetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Banja Luka (SPKD).

Dekan beogradskog Pravnog fakulteta prof. dr Zoran Mirković, koji je jedan od urednika i autora tekstova u knjizi, rekao je da je Nezavisna Država Hrvatska bila zasnovana na nepravu i na nepodnošljivosti pravnih normi za Srbe, Jevreje, Rome i druge narode. Mirković je dodao da je “Pravni poredak NDH” zbornik radova, koji se bavio pojedinim delovima državnog aparata NDH – vojskom i policijom, sredstvima sile državne prinude i ispitivao kakav je bio njihov karakter. Osnovna poruka skupa bila bi da smo mi ispitivali pravnu istoriju NDH i “secirali taj jedan leš, da pokažemo kakav je on bio”, dodao je Mirković.

Pored prof. dr Zorana Mirkovića, prisutnima su se obratili i profesori beogradskog Pravnog fakulteta-koautori knjige, prof. dr Boris Begović i prof. dr Igor Vuković, koji su naglasili da se knjiga bavi nepristrasnim i objektivnim sagledavanjem pravne istorije NDH, izolovano od mogućih uticaja  političkih ideja i ideologija. Kako su ukazali, specifičnost pravnog poretka NDH dovela je do toga da u toj tvorevini nisu postojali zakoni u smislu uobičajene procedure njihovog donošenja u parlamentu, već umesto toga, donosile su se zakonske odredbe voljom šefa države.

Član SPKD “Prosvjeta” Slobodan Nagradić, naglasivši da je promocija knjige veliki događaj za Banja Luku i R. Srpsku, jer je reč o delu koje po prvi put tematizuje problem pravnog poretka ili bolje rečeno, nepravnog poretka NDH, je rekao da knjiga predstavlja Zbornik radova, koji je priredila grupa profesora sa beogradskog Pravnog fakulteta, a u kojem su korišteni materijali sa naučnog skupa, održanog godinu dana ranije.

Promociji knjige prisustvovali su predstavnici Akademije nauka i umetnosti R. Srpske, profesor beogradskog Pravnog fakulteta, prof. dr Marko Davinić, direktor Republičkog sekretarijata za vere Dragan Davidović, univerzitetski radnici  i generalni konzul R. Srbije Vladimir Nikolić, kao i brojne zvanice iz javnog, naučnog i društvenog života R. Srpske .