Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић присуствовао промоцији књиге “Правни поредак Независне државе Хрватске” @ 7 February 2019 08:30 AM

У просторијама Академије наука и уметности Републике Српске (АНУРС), у Бања Луци, дана 5.2.2019. године, одржана је промоција књиге “Правни поредак Независне државе Хрватске”, у организацији Српског просветног и културног друштва “Просвјета” Бања Лука (СПКД).

Декан београдског Правног факултета проф. др Зоран Мирковић, који је један од уредника и аутора текстова у књизи, рекао је да је Независна Држава Хрватска била заснована на неправу и на неподношљивости правних норми за Србе, Јевреје, Роме и друге народе. Мирковић је додао да је “Правни поредак НДХ” зборник радова, који се бавио појединим деловима државног апарата НДХ – војском и полицијом, средствима силе државне принуде и испитивао какав је био њихов карактер. Основна порука скупа била би да смо ми испитивали правну историју НДХ и “сецирали тај један леш, да покажемо какав је он био”, додао је Мирковић.

Поред проф. др Зорана Мирковића, присутнима су се обратили и професори београдског Правног факултета-коаутори књиге, проф. др Борис Беговић и проф. др Игор Вуковић, који су нагласили да се књига бави непристрасним и објективним сагледавањем правне историје НДХ, изоловано од могућих утицаја  политичких идеја и идеологија. Како су указали, специфичност правног поретка НДХ довела је до тога да у тој творевини нису постојали закони у смислу уобичајене процедуре њиховог доношења у парламенту, већ уместо тога, доносиле су се законске одредбе вољом шефа државе.

Члан СПКД “Просвјета” Слободан Наградић, нагласивши да је промоција књиге велики догађај за Бања Луку и Р. Српску, јер је реч о делу које по први пут тематизује проблем правног поретка или боље речено, неправног поретка НДХ, је рекао да књига представља Зборник радова, који је приредила група професора са београдског Правног факултета, а у којем су кориштени материјали са научног скупа, одржаног годину дана раније.

Промоцији књиге присуствовали су представници Академије наука и уметности Р. Српске, професор београдског Правног факултета, проф. др Марко Давинић, директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић, универзитетски радници  и генерални конзул Р. Србије Владимир Николић, као и бројне званице из јавног, научног и друштвеног живота Р. Српске .