Printer Friendly Version Promocija monografije profesora dr Gideona Grajfa „Jasenovac – Aušvic Balkana" @ 4 February 2019 01:49 PM

U organizaciji Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica  3. februara 2019. godine održana je promocija monografije "Jasenovac - Aušvic Balkana - ustaška imperija okrutnosti" izraelskog istoričara profesora dr Gideona Grajfa, povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta i 77 godina od stradanja Srba u banjalučkim naseljima Drakulić, Šargovac i Motike u genocidu počinjenom nad Srbima u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

U prepunoj sali u Kulturnom centru Banski dvor promociji je prisustvovao i Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Profesor dr Gideon Grajf, koji je glavni istraživač izraelskog Instituta za Holokaust “Šem Olam”, je rekao da je monografija uporedna analiza zločina u dva najstrašnija koncentraciona logora – Aušvicu i Jasenovcu. “Nacisti i ustaše su brutalno istrebljivali ljude na tim mestima zaboravljajući na bilo kakav moralni kodeks. U njima nije bilo ni trunke obične ljudske saosjećajnosti. U Jasenovcu su pogažena sva ograničenja neljudskosti i zato se i danas moramo boriti protiv ideologija koje su dovele do tako strašnih zločina”, istakao je dr Grajf.

Profesor dr Gideon Grajf je u nastavku svog izlaganja istakao da u Jasenovcu nije bilo dovoljno samo ubiti žrtve, već im je trebalo poništiti ljudsko dostojanstvo i izložiti ih monstruoznim torturama. Dr Grajf je rekao da 45 godina istražuje Aušvic, što daje određenu osnovu da vrši poređenje sa drugim logorima iz Drugog svetskog rata, te je naglasio da se Aušvic i Jasenovac mogu nazvati paklom na Zemlji, da se Jasenovac pokazao kao mnogo brutalnije varvarsko mesto, jer su ustaše pokušavale da se pokažu Nemcima da su bolji i gori od njih. U nastavku izlaganja Dr Grajf je rekao da počinoci zločina u koncentracionim logorima i počinjeni genocid u Drugom svetskom ratu nisu dovoljno kažnjeni, što smatra tragedijom za civilizaciju koja tako nešto dopušta. Nezamislivo je da će mnogi počinoci zločina, koji su i danas živi, umreti u krevetu ili prirodnom smrću, a da jedan jedini dan nisu proveli u zatvoru. „To je nezamislivo i nepodnošljivo“, ocenio je dr. Grajf.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, pozdravio je dr Grajfa i sve prisutne i izjavio da umanjivanje broja žrtava ustaškog sistema logora smrti Jasenovac, koje vrše pojedini hrvatski autori, ima za cilj da umanji stradanje koje po karakteru predstavlja genocid iako stradanje srpskog naroda u Drugom svetskom ratu nikada nije proglašeno genocidom, jer to nisu hteli ni svetski centri ni komunistička vlast.

On je dodao da je komunistički režim jednako odgovoran za skrivanje takvih podataka, računajući da će vreme uništiti dokaze i eliminisati sećanja. Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da se Srbi vraćaju sećanju na svoja stradanja tek u zadnjih dvadesetak godina, dok država Izrael to već dugo radi. Istakao je da je prezentacija monumentalnog dela jednog od najvećih autoriteta u svetu koji izučava genocid i stradanja važno i sa aspekta adrese sa koje dolazi studija,  da govori kako je stradanje u Jasenovcu i na Balkanu identično onome u Aušvicu. knjige sa netačnim podacima.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica  gsn. Milorad Kojić rekao je da je promocija monografije profesora dr Gideona Grajfa   jedna u nizu aktivnosti Centra u skladu sa proširenim nadležnostima, koje se odnose i na istraživanje stradanja Srba i drugih naroda u 20. veku. Naglasio je da su u monografiji prvi put izvedene komparativne analize Aušvica i Jasenovca. Nesporno je dokazano da Jasenovac nije bio radni logor, već logor smrti.

Promocija monografije profesora dr Gideona Grajfa „Jasenovac– Aušvic Balkana“ je u Banja Luci medijski ispraćena a ispred Generalnog konzulata Republike Srbije promociji je prisustvovala konzul Vesna Marinković, koja je u ime Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije uručila monografiju savetniku Predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika  gospodinu Milanu Ljepojeviću.