Printer Friendly Version Промоција монографије професора др Гидеона Грајфа „Јасеновац – Аушвиц Балкана“ @ 4 February 2019 01:40 PM

У организацији Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица 3. фебруара  2019. године, одржана је промоција монографије "Јасеновац - Аушвиц Балкана - усташка империја окрутности" израелског историчара професора др Гидеона Грајфа, поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста и 77 година од страдања Срба у бањалучким насељима Дракулић, Шарговац и Мотике у геноциду почињеном над Србима у усташкој Независној Држави Хрватској.

У препуној сали у Културном центру Бански двор промоцији је присуствовао и Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Професор др Гидеон Грајф, који је главни истраживач израелског Института за Холокауст “Шем Олам”, је рекао да је монографија упоредна анализа злочина у два најстрашнија концентрациона логора – Аушвицу и Јасеновцу. “Нацисти и усташе су брутално истребљивали људе на тим местима заборављајући на било какав морални кодекс. У њима није било ни трунке обичне људске саосјећајности. У Јасеновцу су погажена сва ограничења нељудскости и зато се и данас морамо борити против идеологија које су довеле до тако страшних злочина”, истакао је др Грајф.

Професор др Гидеон Грајф је у наставку свог излагања истакао да у Јасеновцу није било довољно само убити жртве, већ им је требало поништити људско достојанство и изложити их монструозним тортурама. Др Грајф је рекао да 45 година истражује Аушвиц, што даје одређену основу да врши поређење са другим логорима из Другог светског рата, те је нагласио да се Аушвиц и Јасеновац могу назвати паклом на Земљи, да се Јасеновац показао као много бруталније варварско место, јер су усташе покушавале да се покажу Немцима да су бољи и гори од њих. У наставку излагања Др Грајф је рекао да починоци злочина у концентрационим логорима и почињени геноцид у Другом светском рату нису довољно кажњени, што сматра трагедијом за цивилизацију која тако нешто допушта. Незамисливо је да ће многи починоци злочина, који су и данас живи, умрети у кревету или природном смрћу, а да један једини дан нису провели у затвору. „То је незамисливо и неподношљиво“, оценио је др. Грајф.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, поздравио је др Грајфа и све присутне и изјавио да умањивање броја жртава усташког система логора смрти Јасеновац, које врше поједини хрватски аутори, има за циљ да умањи страдање које по карактеру представља геноцид иако страдање српског народа у Другом светском рату никада није проглашено геноцидом, јер то нису хтели ни светски центри ни комунистичка власт.

Он је додао да је комунистички режим једнако одговоран за скривање таквих података, рачунајући да ће време уништити доказе и елиминисати сећања. Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик је рекао да се Срби враћају сећању на своја страдања тек у задњих двадесетак година, док држава Израел то већ дуго ради. Истакао је да је презентација монументалног дела једног од највећих ауторитета у свету који изучава геноцид и страдања важно и са аспекта адресе са које долази студија,  да говори како је страдање у Јасеновцу и на Балкану идентично ономе у Аушвицу.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица  Милорад Којић рекао је да је промоција монографије професора др Гидеона Грајфа   једна у низу активности Центра у складу са проширеним надлежностима, које се односе и на истраживање страдања Срба и других народа у 20. веку. Нагласио је да су у монографији први пут изведене компаративне анализе Аушвица и Јасеновца. 

Промоција монографије професора др Гидеона Грајфа „Јасеновац– Аушвиц Балкана“ је у Бања Луци медијски испраћена а испред Генералног конзулата Републике Србије промоцији је присуствовала конзул Весна Маринковић, која је у име Министарства спољних послова Републике Србије уручила монографију саветнику Председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика господину Милану Љепојевићу.