Printer Friendly Version Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik organizovao Božićni prijem u Istočnom Sarajevu, dana 15.1.2019. godine @ 16 January 2019 09:48 AM

U sedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, održan je Božićni prijem, koji je organizovao predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Pozdravljajući prisutne, predsedavajući Predsedništva BiH je na prvom mestu istakao potrebu za organizovanjem prijema, nakon Novogodišnjih praznika i proslave Dana Republike Srpske, kojim se pokazuje privrženost okupljanju, miru i dobrim odnosima među ljudima. U tom kontekstu je naglasio i da je poruka prijema, da se u BiH očuva mir i stabilnost.

Dodik je rekao i da je Republika Srpska nedavno proslavila svoj Dan i da će nastaviti da ga proslavlja, a da su netačne priče da je to neustavan datum i da mu je žao što se “tolika galama diže oko toga, što nije dobro za odnose u BiH”.

Prema njegovim rečima, BiH se nalazi pred velikim izazovima, a Republika Srpska neće preduzimati nikakve aktivnosti do odbrane svog ustavnog položaja, koji je jasno definisan aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dodik je istakao i da će Republika Srpska nastaviti da se zalaže za evropske integracije, što ne podrazumeva i put ka članstvu u NATO, posebno imajući u vidu Rezoluciju NS RS o vojnoj neutralnosti.

Dodik je dodao i da je ključno pitanje za funkcionisanje BiH da se što pre “reši visokog predstavnika i njegovog odlaska iz BiH”, a da je njegova primarna obaveza da štiti interese srpskog naroda uz uverenje da R. Srpsku čekaju bolji dani.

Božićnom prijemu su prisustvovali predsednica R. Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade R. Srpske Radovan Višković, predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović, kao i brojne zvanice iz javnog i društvenog života, te predstavnici diplomatskog kora, među kojima i ambasador R. Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, generalni konzul R. Srbije u Banja Luci Vladimir Nikolić i konzul-žeran R. Srbije u Mostaru Marija Bakoč.