Printer Friendly Version Predsednica Vlade Republike Srbije, gospođa Ana Brnabić na obeležavanju Dana Republike Srpske @ 10 January 2019 02:41 PM

Predsednica Vlade Republike Srbije, gospođa Ana Brnabić, patrijarh srpski gospodin Irinej, ministar odbrane Aleksandar Vulin, državni sekretar MUP-a Republike Srbije Milosav Miličković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, posetili su, 09. januara 2018. godine, Banja Luku, povodom obeležavanja Dana Republike Srpske.

Obeležavanje Dana Republike Srpske počelo je služenjem liturgije u hramu Hrista Spasitelja u Banja Luci koju je služio patrijarh srpski Irinej, zatim dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati Republike, svečani defile na Trgu Krajine, svečana akademija u sportskoj dvorani Borik i svečani prijem u Administrativnom centru Vlade RS.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović je povodom proslave 9. januara – Dana Republike Srpske uručila je predsednici Vlade Republike Srbije Ana Brnabić Orden Republike Srpske na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Republike Srbije i R. Srpske, za doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj Republike Srpske. Ambasadoru Ruske Federacije u BiH je uručen Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vencem za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćivanju mira, lične rezultate i dostignuća i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske. Na osnovu odluke predsednika R. Srpske odlikovanja su uručena za 16 pojedinaca, institucija, organizacija i udruženja , kao i jedno posthumno koje je dodeljeno general-majoru Slavku Lisici.

Tim povodom predsednica Vlade Republike Srbije se obratila prisutnima  i čestitala Dan RS uz poruku da su u Srbiji i RS ali i regionu najpotrebniji stabilnost, mir, sloboda i nezavisnost u donošenju odluka u odnosu na sopstvene najbolje interese. Istakla je da Srbija poštuje dejtonski sporazum i odluke koje zajednički donesu tri naroda u BiH, ali i nastaviti da pomaže RS konkretnim projektima, a posebno u oblastima obrazovanja i kulture. Naglasila je da priznanje koje je dobila za nju potvrda odgovorne politike Vlade i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik R. Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade R. Srpske Radovan Višković, predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović, kao i brojne zvanice iz kulturnog i političkog života R. Srpske.

Predsedavajući Predsedništva BiH M. Dodik izjavio je da  27. rođendan R. Srpske obeležen na ponos svih njenih građana, koji su u njeno stvaranje uložili ljubav i volju i da je Srpska pokazala da može da se razvija, da sve više postaje država bez poruka mržnje.
Predsednik R. Srpske Ž. Cvijanović naglasila je da ponosna i večna R. Srpska, mora da bude iznad svega, najvažniji i svaki drugi prioritet, jer bez nje nema ni slobode, ni budućnosti.

Ambasador Srbije u Sarajevu A. Đorđević, Gen. konzul V. Nikolić, ministar savetnik Ambasade R. Srbije u Sarajevu D. Kovačević i konzul D. Protić prisustvovali su kako dočeku i ispraćaju predsednice Vlade R. Srbije gospođe Ane Brnabić i delegacije, tako i svečanom obeležavanju Dana R. Srpske.