Printer Friendly Version Председница Владе Републике Србије, госпођа Ана Брнабић на обележавању Дана Републике Српске @ 10 January 2019 02:32 PM

Председница Владе Републике Србије, госпођа Ана Брнабић, патријарх српски господин Иринеј, министар одбране Александар Вулин, државни секретар МУП-а Републике Србије Милосав Миличковић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, посетили су, 09. јануара 2018. године, Бања Луку, поводом обележавања Дана Републике Српске.

Обележавање Дана Републике Српске почело је служењем литургије у храму Христа Спаситеља у Бања Луци коју је служио патријарх српски Иринеј, затим додела одликовања заслужним институцијама и појединцима у Палати Републике, свечани дефиле на Тргу Крајине, свечана академија у спортској дворани Борик и свечани пријем у Административном центру Владе РС.

 

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић је поводом прославе 9. јануара – Дана Републике Српске уручила је председници Владе Републике Србије Ана Брнабић Орден Републике Српске на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа Републике Србије и Р. Српске, за допринос у борби за физички и духовни опстанак, афирмацију и развој Републике Српске. Амбасадору Руске Федерације у БиХ је уручен Орден заставе Републике Српске са златним венцем за рад и изванредне заслуге у међународној сарадњи и учвршћивању мира, личне резултате и достигнућа и за допринос у развоју свеукупних односа између Руске Федерације и Републике Српске. На основу одлуке председника Р. Српске одликовања су уручена за 16 појединаца, институција, организација и удружења , као и једно постхумно које је додељено генерал-мајору Славку Лисици.

Тим поводом председница Владе Републике Србије се обратила присутнима  и честитала Дан РС уз поруку да су у Србији и РС али и региону најпотребнији стабилност, мир, слобода и независност у доношењу одлука у односу на сопствене најбоље интересе. Истакла је да Србија поштује дејтонски споразум и одлуке које заједнички донесу три народа у БиХ, али и наставити да помаже РС конкретним пројектима, а посебно у областима образовања и културе. Нагласила је да признање које је добила за њу потврда одговорне политике Владе и председника Србије Александра Вучића.

Свечаној академији присуствовали су председавајући председништва БиХ Милорад Додик, председник Р. Српске Жељка Цвијановић, председник Владе Р. Српске Радован Вишковић, председник НС РС Недељко Чубриловић, као и бројне званице из културног и политичког живота Р. Српске.

Председавајући Председништва БиХ М. Додик изјавио је да  27. рођендан Р. Српске обележен на понос свих њених грађана, који су у њено стварање уложили љубав и вољу и да је Српска показала да може да се развија, да све више постаје држава без порука мржње.

Председник Р. Српске Ж. Цвијановић нагласила је да поносна и вечна Р. Српска, мора да буде изнад свега, најважнији и сваки други приоритет, јер без ње нема ни слободе, ни будућности.

Амбасадор Србије у Сарајеву А. Ђорђевић, Ген. конзул В. Николић, министар саветник Амбасаде Р. Србије у Сарајеву Д. Ковачевић и конзул Д. Протић присуствовали су како дочеку и испраћају председнице Владе Р. Србије госпође Ане Брнабић и делегације, тако и свечаном обележавању Дана Р. Српске.