Printer Friendly Version Boravak predsednice Vlade Republike Srbije Ana Brnabić u Banja Luci @ 24 December 2018 02:01 PM

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predvodila je delegaciju koja je 23. decembra 2018. godine prisustvovala tradicionalnoj humanitarnoj akciji „S ljubavlju hrabrim srcima“ u Banskom dvoru u Banja Luci. Delegaciju su činili ministar rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, šef kabineta predsednice Vlade Miloš Popović.

Donatorskoj večeri prisustvovali su predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica  Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi Republike Srpske kao i brojni zvaničnici iz kulturnog i političkog života Republike Srbije i Republike Srpske.

Obraćajući se prisutnima predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je ponosan što mnoge institucije R. Srpske učestvuju u ovoj akciji a posebno Fond solidarnosti za dijagnostiku i lečenja oboljenja, stanja i povreda dece u inostranstvu. Istakao je izgradnju Roditeljske kuće, kao i zajednički rad u narednom periodu.

Predsednica  Republike Srpske Željka Cvijanović se zahvalila svima koji su učestvovali na ovom humanom događaju, istakla je da novac nije sve, i da bi se došlo do njega na bilo koji način, već da je suština ovakvih okupljanja zajedništvo.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić se obratila prisutnima i izrazila zadovoljstvo što kao odraz  posebnih veza između R. Srbije i R. Srpske , prisustvuje  tradicionalnoj humanitarnoj akciji i da bliskost nije i ne sme biti samo u rečima, kako je to nekada bilo, već pre svega u konkretnim delima, podršci Srbije građanima Republike Srpske, konkretnim projektima, zajedničkim inicijativama , izgradnji i obnovi škola, domova zdravlja, domova kulture, obdaništa, puteva, lokalne infrastrukture, pa i stalnim posetama. Istakla je da su i ove godine, kao i prošle, predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije odlučili da doniraju 250.000 evra Fondu solidarnosti Republike Srpske kako bi se deci sa poremećajima kretanja nabavili uređaji za robotski asistiranu rehabilitaciju.

Humanitarno veče i akcija „S ljubavlju hrabrim srcima“ održana je po deveti put , a ove godine prikupljena sredstva namenjena su za nabavku uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju dece sa poremećajima kretanja. Prikupljeno je ukupno milion 491.747  konvertibilnih maraka  odnosno oko 750.000 evra, od toga uplatama milion 419.667 konvertibilnih maraka , dok je pozivima na broj 1411 prikupljeno 83.171 konvertibilnih maraka , s tim da ovaj broj ostaje otvoren za pozive do 7. januara 2019. godine.

Dočeku i ispraćaju predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i delegacije, kao i donatorskoj večeri prisustvovali su ambasador Ambasade R. Srbije u Sarajevu Aleksandar Đorđević i generalni konzul Vladimir Nikolić.