Printer Friendly Version Održan Poslovni forum Republika Srpska i Republika Srbija u Banja Luci @ 10 December 2018 01:28 PM

Delegacija Skupštine grada Beograda u kojoj su bili predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović i glavni urbanista Milutin Folić, prisustvovali su Poslovnom forumu o saradnji  u Privrednoj komori Republike Srpske dana  7. decembra 2018. godine, u Banja Luci.

Forumu je prisustvovao veliki broj privrednika i  glavne teme su bile: potencijali za ulaganje u lokalne samouprave i saradnja Republike Srpske i Republike Srbije, perspektive o digitalnoj transformaciji privrede, razvoj privrednih odnosa, primeri poslovanja kompanije iz Srbije na teritoriji R. Srpske i kompanije iz R. Srpske koja posluje u Srbiji. Podršku forumu dale su i Skupštine gradova Banja Luke i Beograda, predstavljanjem svojih aktivnosti, a u okviru foruma održan je i Panel pod nazivom „Prednosti sporazuma o specijalnim paralelnim odnosima u funkciji razvoja privrednih odnosa Srpske i Srbije“.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević tom prilikom je izjavio da saradnja sa Banja Lukom nije više protokolarna , već predstavlja živu aktivnost koja podrazumeva dogovore na nedeljnom nivou i da je Poslovni forum u Banja Luci rezultat prethodnog sastanka. Istakao je da na osnovu dobrih odnosa Republike Srpske i Srbije, trba da sarađuju i dva grada jer postoji dosta prostora za saradnju kao i zajedničkih tema.Predsednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić rekao je da dva grada nastavljaju uspešnu i korektnu saradnju  i izrazio zadovoljstvo onim što je do sada urađeno.

Nakon otvaranja foruma i uvodnog dela, delegacija Skupštine grada Beograda imala je kratak sastanak sa gradonačelnikom Banja Luke Igorom Radojičićem. Nakon sastanaka Radojičić je okupljenim novinarima izjavio da Banja Luka i Beograd imaju intenzivnu komunikaciju po različitim linijama i da postoje jake osnove i jaka volja za saradnju između dva bratska grada. 

Poslovnom forumu i sastanku kod gradonačelnika Banja Luke prisustvovali su generalni konzul Vladimir Nikolić i konzul Dragan Protić.