Printer Friendly Version Svečano otvorena izložba arhivskih dokumenata „Banja Luka 1918“ i potpisan Protokol o saradnji između Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske i Arhivističkog društva Srbije @ 28 November 2018 12:18 PM

U Kulturnom centru Banski dvor u Banja Luci, dana 27.11.2018. godine, svečano je otvorena izložba arhivskih dokumenata „Banja Luka 1918“, upriličena od strane Arhiva Republike Srpske povodom 100 godina od oslobođenja Banja Luke u Prvom svetskom ratu (21. novembra) i Dana ujedinjenja Banja Luke sa Kraljevinom Srbijom (27. novembra).

Izložba je otvorena intoniranjem himni Republike Srpske i Republike Srbije, nakon čega su glumci performansom prikazali kako je Banja Luka dočekala vojsku Kraljevine Srbije. Gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić, je izložbu proglasio otvorenom podsećajući na poteškoće srpskog življa za vreme Otomanskog carstva i Austrougarske monarhije, posebno ističući reči jedne banjalučanke prilikom ulaska srpske vojske „danas smo ustali iz mrtvih“.

Direktor Arhiva Republike Srpske, Bojan Stojnić, je na otvaranju naveo da je izložba posvećena stogodišnjici oslobođenja Banja Luke 1918. godine, ali je ,takođe, podsetio i da je samo šest dana nakon oslobođenja, 27. novembra, Banja Luka proglasila prisajedinjenje Kraljevini Srbiji, ne čekajući šta će odlučiti vlade u Sarajevu i Zagrebu.

Pre otvaranja izložbe, predsednik Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske, Dušan Popović, i predsednik Arhivističkog društva Srbije, Miroslav Dučić, potpisali su Protokol o saradnji.

Potpisivanju navedenog Protokola o saradnji, kao i otvaranju izložbe arhivskih dokumenata „Banja Luka 1918“, prisustvovao je Generalni konzul Republike Srbije u Banja Luci, Vladimir Nikolić.