Printer Friendly Version Свечано отворена изложба архивских докумената „Бања Лука 1918“ и потписан Протокол о сарадњи између Удружења архивских радника Републике Српске и Архивистичког друштва Србије @ 28 November 2018 12:16 PM

У Културном центру Бански двор у Бања Луци, дана 27.11.2018. године, свечано је отворена изложба архивских докумената „Бања Лука 1918“, уприличена од стране Архива Републике Српске поводом 100 година од ослобођења Бања Луке у Првом светском рату (21. новембра) и Дана уједињења Бања Луке са Краљевином Србијом (27. новембра).

Изложба је отворена интонирањем химни Републике Српске и Републике Србије, након чега су глумци перформансом приказали како је Бања Лука дочекала војску Краљевине Србије. Градоначелник Бања Луке, Игор Радојичић, је изложбу прогласио отвореном подсећајући на потешкоће српског живља за време Отоманског царства и Аустроугарске монархије, посебно истичући речи једне бањалучанке приликом уласка српске војске „данас смо устали из мртвих“.

Директор Архива Републике Српске, Бојан Стојнић, је на отварању навео да је изложба посвећена стогодишњици ослобођења Бања Луке 1918. године, али је ,такође, подсетио и да је само шест дана након ослобођења, 27. новембра, Бања Лука прогласила присаједињење Краљевини Србији, не чекајући шта ће одлучити владе у Сарајеву и Загребу.

Пре отварања изложбе, председник Удружења архивских радника Републике Српске, Душан Поповић, и председник Архивистичког друштва Србије, Мирослав Дучић, потписали су Протокол о сарадњи.

Потписивању наведеног Протокола о сарадњи, као и отварању изложбе архивских докумената „Бања Лука 1918“, присуствовао је Генерални конзул Републике Србије у Бања Луци, Владимир Николић.