Printer Friendly Version Obeležen Dan ulaska srpske vojske u Banja Luku 1918. godine. @ 22 November 2018 12:29 PM

Služenjem liturgije u Hramu Hrista Spasitelja i svečanom akademijom u Banskom dvoru dana 21.11.2018. godine u Banja Luci, obeleženo je 100 godina od ulaska srpske vojske u Banja Luku.

Svečanosti i programu obeležavanja pored brojnih zvaničnika iz kulturnog i političkog života RS, prisustvovali su i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, mandatar za sastav nove Vlade RS Radovan Višković, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Nenad Nerić.

Tim povodom predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je ulazak srpske vojske u Banja Luku 1918. godine jedan od najvažnijih datuma i da ne smeju biti zaboravljeni heroji  koji su dali živote za slobodu srpskog naroda. Istakao je da u Banja Luci treba izgraditi spomenik srpskom vojniku  koji je sa solunskog fronta došao i podario slobodu , te podržao inicijativu gradonačelnika da gradskim statutom datum ulaska srpske  vojske bude određen kao poseban.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović obraćajući se prisutnima takođe je podržala inicijativu da se u Banja Luci izgradi spomenik srpskom vojniku i naglasila da je zadati cilj srpskog naroda uvek bila sloboda ali i da je taj put uvek bio težak. Dodala je da ne postoji nijedan zapis iz tog vremena  u kojem se o ulasku srpske vojske u Banja Luku i borbama na frontovima ne govori sa velikim poštovanjem.

Organizatori obeležavanja ovog događaja su odbori vlada Republike Srpske i Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Srpska vojska je za 45 dana pod borbom prešla 500 kilometara i 1. novembra 1918. godine oslobodila Beograd a tokom istog meseca oslobodila najveći deo teritorije BiH da bi 21. novembra 1918. godine ušla u Banja Luku. 

Liturgiji i svečanoj akademiji prisustvovali su generalni konzul Vladimir Nikolić i konzul Dragan Protić.