Printer Friendly Version Обележен Дан уласка српске војске у Бања Луку 1918. године @ 22 November 2018 12:26 PM

Служењем литургије у Храму Христа Спаситеља и свечаном академијом у Банском двору дана 21.11.2018. године у Бања Луци, обележено је 100 година од уласка српске војске у Бања Луку.

Свечаности и програму обележавања поред бројних званичника из културног и политичког живота РС, присуствовали су и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, мандатар за састав нове Владе РС Радован Вишковић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Ненад Нерић.

Тим поводом председавајући Председништва БиХ Милорад Додик је рекао да је улазак српске војске у Бања Луку 1918. године један од најважнијих датума и да не смеју бити заборављени хероји  који су дали животе за слободу српског народа. Истакао је да у Бања Луци треба изградити споменик српском војнику  који је са солунског фронта дошао и подарио слободу , те подржао иницијативу градоначелника да градским статутом датум уласка српске  војске буде одређен као посебан.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић обраћајући се присутнима такође је подржала иницијативу да се у Бања Луци изгради споменик српском војнику и нагласила да је задати циљ српског народа увек била слобода али и да је тај пут увек био тежак. Додала је да не постоји ниједан запис из тог времена  у којем се о уласку српске војске у Бања Луку и борбама на фронтовима не говори са великим поштовањем.

Организатори обележавања овог догађаја су одбори влада Републике Српске и Србије за неговање традиције ослободилачких ратова. Српска војска је за 45 дана под борбом прешла 500 километара и 1. новембра 1918. године ослободила Београд а током истог месеца ослободила највећи део територије БиХ да би 21. новембра 1918. године ушла у Бања Луку. 

Литургији и свечаној академији присуствовали су генерални конзул Владимир Николић и конзул Драган Протић.