Printer Friendly Version Konstituisan novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske @ 20 November 2018 09:02 AM

U Banja Luci je, 19.11.2018. godine, održana konstitutivna sednica 10. saziva Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj su verifikovani mandati narodnim poslanicima, a zatim izabrani predsednik i potpredsednici NSRS. 

Sednicu je, do izbora predsednika, vodio najstariji poslanik Dane Malešević (DNS). Na predlog grupe poslanika DNS, za predsednika 10. saziva Narodne skupštine Republike Srpske izabran je Nedeljko Čubrilović, koji je funkciju predsednika Narodne skupštine obavljao i u prethodnom sazivu. Za izbor Nedeljka Čubrilovića je glasao 51 narodni poslanik, 29 je bilo protiv, dok 2 narodna poslanika nisu glasala.

„Ovaj parlament je odraz tekovine demokratije i prava građana da sami odlučuju o svim važnim stvarima u Republici Srpskoj. Zalagaću se za očuvanje tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata“ naveo je Nedeljko Čubrilović u svom prvom obraćanju narodnim poslanicima nakon izbora za predsednika 10. saziva NSRS.

Konstitutivnoj sednici 10. saziva NSRS prisustvovali su predsednik Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Maja Gojković, izaslanik Predsednika Republike Srbije, Nikola Selaković, otpravnik poslova u Ambasadi Republike Srbije u BiH, Damir Kovačević, generalni konzul Republike Srbije u Banja Luci, Vladimir Nikolić, kao i drugi predstavnici javnog života u Republici Srpskoj, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.