Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић присуствовао Свечаној академији поводом обележавања 43 године рада Универзитета у Бања Луци @ 8 November 2018 04:03 PM

У Народном позоришту Републике Српске, 7. новембра 2018. године, Универзитет у Бања Луци прославио је 43 године рада. Свечаности и програму поред бројних званичника из културног и политичког живота Републике Српске, присуствовао је и председник Републике Српске Милорад Додик.


Тим поводом, председник Р. Српске Милорад Додик изразио је задовољство што Бања Лука као град има свој универзитет и да је политика Владе РС јачање јавних универзитета у Бања Луци и Источном Сарајеву. Нагласио је да се мора уложити још доста напора и материјалних средстава за поспешивање јавних универзитета и да је Универзитет оставио неизбрисив печат у развоју РС, те да су многи студенти данас на важним местима и руководе друштвом, доносе важне одлуке. Додао је да је Универзитет у Бања Луци протеклих година делио судбину простора бивше СФРЈ, формиран у земљи која више не постоји, сада се налази у РС која ствара све логистичке услове да буде одржан и покаже своје способности.

Ректор Универзитета Радослав Гајанин рекао је да та установа чини све да би унапредила свој рад и да се ради на побољшању студентског стандарда. Такође је рекао да ће ускоро бити завршена реконструкција павиљона један и два, чиме ће се стећи оптимални услови за студирање. Нагласивши да је један од најважнијих стратешких циљева Универзитета публиковање у међународним референтним часописима, те навео да ће први домаћи аутори који су своје публикације објавили у референтним часописима бити новчано награђени.

Универзитет у Бања Луци основан је 7. новембра 1975. године, водећа је високошколска установа у РС и данас има 17 факултета. На Универзитету од његовог оснивања дипломирало је више од 30.000 студената.

Свечаној академији присуствовао је генерални конзул Републике Србије Владимир Николић.