Printer Friendly Version Generalni konzul Vladimir Nikolić prisustvovao Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 43 godine rada Univerziteta u Banja Luci @ 8 November 2018 04:01 PM

U Narodnom pozorištu Republike Srpske, 7. novembra 2018. godine, Univerzitet u Banja Luci proslavio je 43 godine rada. Svečanosti i programu pored brojnih zvaničnika iz kulturnog i političkog života Republike Srpske, prisustvovao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Tim povodom, predsednik R. Srpske Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što Banja Luka kao grad ima svoj univerzitet i da je politika Vlade RS jačanje javnih univerziteta u Banja Luci i Istočnom Sarajevu. Naglasio je da se mora uložiti još dosta napora i materijalnih sredstava za pospešivanje javnih univerziteta i da je Univerzitet ostavio neizbrisiv pečat u razvoju RS, te da su mnogi studenti danas na važnim mestima i rukovode društvom, donose važne odluke. Dodao je da je Univerzitet u Banja Luci proteklih godina delio sudbinu prostora bivše SFRJ, formiran u zemlji koja više ne postoji, sada se nalazi u RS koja stvara sve logističke uslove da bude održan i pokaže svoje sposobnosti.

Rektor Univerziteta Radoslav Gajanin rekao je da ta ustanova čini sve da bi unapredila svoj rad i da se radi na poboljšanju studentskog standarda. Takođe je rekao da će uskoro biti završena rekonstrukcija paviljona jedan i dva, čime će se steći optimalni uslovi za studiranje. Naglasivši da je jedan od najvažnijih strateških ciljeva Univerziteta publikovanje u međunarodnim referentnim časopisima, te naveo da će prvi domaći autori koji su svoje publikacije objavili u referentnim časopisima biti novčano nagrađeni.

Univerzitet u Banja Luci osnovan je 7. novembra 1975. godine, vodeća je visokoškolska ustanova u RS i danas ima 17 fakulteta. Na Univerzitetu od njegovog osnivanja diplomiralo je više od 30.000 studenata.

Svečanoj akademiji prisustvovao je generalni konzul Republike Srbije Vladimir Nikolić