Printer Friendly Version Generalni konzul V. Nikolić prisustvovao naučnom skupu „Kraj Prvog svetskog rata i nastanak jugoslovenske države“ @ 2 November 2018 08:11 AM

U prostorijama Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS), u Banja Luci, dana 30.10.2018. godine, otvoren je dvodnevni naučni skup “Kraj Prvog svetskog rata i nastanak jugoslovenske države”.

Predsednik organizacionog odbora skupa, akademik Nikola Popović, u uvodnim rečima je istakao da je “borba za opstanak u korenu jugoslovenske ideje”, navodeći da je Jugoslovenska država bila plemenita zamisao u 19. veku, jer se smatralo da samo ujedinjeni južni Sloveni mogu da se odupru navali germanizma i na taj način opstanu.

On je dodao da se u Evropi, u doba realizacije jugoslovenske države 1918. godine, dešavao trijumf ideje nacionalne države, napomenuvši da je prva Jugoslavija srušena udarom i agresijom spolja 1941. godine i da se u drugu Jugoslaviju ušlo sa neizlečenim međunacionalnim sukobima, gde je nacionalna ideja svakog jugonaroda bila jaka i da je jugofederacija propala upravo na toj ideji. Popović je naglasio da se na osnovu jugoslovenske ideje i njenog života od 70. godina može doći do zaključka da je ta država bila utopija i eksperiment, gde sada svaka nacija tumači da je njen život u Jugoslaviji bio nepovoljan i stradalnički. On je dodao i da je nacionalna država dominantna u organizovanju ovdašnjeg društva i da su netačne priče da je to retrogradna i nazadna pojava.

Istoričar Borivoje Milošević, koji je govorio o temi “Bosanski muslimani i nastanak Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca”, rekao je da su stotinu godina od Velikog rata i vek od stvaranja Kraljevine SHS, dovoljan povod za organizaciju ovakvog naučnog skupa. Prema njegovim rečima, ono što suštinski karakteriše odnos BiH muslimana prema stvaranju pomenute države jeste jedan za njih, u Velikom ratu, tipični politički oportunizam. “Oni su 1918. godine sa jednakim žarom podržali stvaranje jugoslovenske države, kao što su 1914. godine podržali Austrougarsku agresiju i objavu rata Srbiji i Crnoj Gori”, naveo je Milošević.

Skupu, koji organizuje Odeljenje društvenih nauka ANURS, prisustvovale su zvanice iz javnog, naučnog i društvenog života R. Srpske i generalni konzul R. Srbije Vladimir Nikolić.