Printer Friendly Version Генерални конзул В. Николић присуствовао научном скупу „Крај Првог светског рата и настанак југословенске државе“ @ 2 November 2018 08:09 AM

У просторијама Академије наука и уметности Републике Српске (АНУРС), у Бања Луци, дана 30.10.2018. године, отворен је дводневни научни скуп “Крај Првог светског рата и настанак југословенске државе”.

Председник организационог одбора скупа, академик Никола Поповић, у уводним речима је истакао да је “борба за опстанак у корену југословенске идеје”, наводећи да је Југословенска држава била племенита замисао у 19. веку, јер се сматрало да само уједињени јужни Словени могу да се одупру навали германизма и на тај начин опстану.

Он је додао да се у Европи, у доба реализације југословенске државе 1918. године, дешавао тријумф идеје националне државе, напоменувши да је прва Југославија срушена ударом и агресијом споља 1941. године и да се у другу Југославију ушло са неизлеченим међунационалним сукобима, где је национална идеја сваког југонарода била јака и да је југофедерација пропала управо на тој идеји. Поповић је нагласио да се на основу југословенске идеје и њеног живота од 70. година може доћи до закључка да је та држава била утопија и експеримент, где сада свака нација тумачи да је њен живот у Југославији био неповољан и страдалнички. Он је додао и да је национална држава доминантна у организовању овдашњег друштва и да су нетачне приче да је то ретроградна и назадна појава.

Историчар Боривоје Милошевић, који је говорио о теми “Босански муслимани и настанак Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца”, рекао је да су стотину година од Великог рата и век од стварања Краљевине СХС, довољан повод за организацију оваквог научног скупа. Према његовим речима, оно што суштински карактерише однос БиХ муслимана према стварању поменуте државе јесте један за њих, у Великом рату, типични политички опортунизам. “Они су 1918. године са једнаким жаром подржали стварање југословенске државе, као што су 1914. године подржали Аустроугарску агресију и објаву рата Србији и Црној Гори”, навео је Милошевић.

Скупу, који организује Одељење друштвених наука АНУРС, присуствовале су званице из јавног, научног и друштвеног живота Р. Српске и генерални конзул Р. Србије Владимир Николић.