Printer Friendly Version Predstavnik Generalnog konzulata položio vence povodom obeležavanja 23 godine od stradanja Srba u Zapadnoj Krajini u Mrkonjić Gradu @ 11 October 2018 09:56 AM

Centralno obeležavanje 23. godine od stradanja Srba u Zapadnoj Krajini organizovano je 10. oktobra 2018. godine u Mrkonjić Gradu.

Tokom agresije oružanih snaga Hrvatske i Petog korpusa Armije BiH na trinaest Zapadno-krajiških opština Republike Srpske (Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres, Krupu na Uni) u septembru i oktobru 1995. godine , ubijeno je 1.634 civila i vojnika a proterano više od 120.000 Srba. Nakon što je Republika Srpska ponovo preuzela područje opštine u Mrkonjić Gradu, na pravoslavnom groblju pronađena je masovna grobnica sa 181 telom  kao i više manjih masovnih grobnica sa ukupno još 176 tela.

Program obeležavanja počeo je služenjem parastosa za sve stradale u proteklom ratu u kapeli Svetog apostola Marka na Pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu i polaganjem venaca na navedenom groblju i na centralnom- spomen obeležju na Trgu srpske vojske.

Parastosu su prisustvovali i položili vence izaslanik predsednika R. Srpske Miladin Dragičević, potpredsednik Narodne skupštine R. Srpske Željka Stojičić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi R. Srpske Milenko Savanović, ministar finansija u Vladi R. Srpske Zoran Tegeltija, predsednik Boračke organizacije R. Srpske Milomir Savčić.

Nakon polaganja venaca, Ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi R. Srpske Milenko Savanović je izjavio da pored ljudskih žrtava  grad je pretrpeo i ogromna materijalna razaranja,  da je to visoka cena za R.Srpsku i da to dodatno obavezuje prenošenje istine mlađim generacijama o onome što se dešavalo.

Predsednik Boračke organizacije R. Srpske Milomir Savčić je rekao da boli činjenica što nema pravde samo za srpske žrtve i apelovao na nadležno tužilaštvo da  konačno oni koji su počinili najstrašnije zločine  budu sankcionisani i privedeni pravdi. Naglasio je da treba odati veliko priznanje vojsci i policiji RS, jer se posle izgubljene bitke nisu povukli i napustili teritoriju srpskog naroda, već su se borili do poslednjeg trenutka.

Ispred Generalnog konzulata Republike Srbije Banja Luka, venac na Pravoslavnom groblju i na centralnom–spomen obeležju položio je konzul Dragan Protić.