Printer Friendly Version Представник Генералног конзулата положио венце поводом обележавања 23 године од страдања Срба у Западној Крајини у Мркоњић Граду @ 11 October 2018 09:54 AM

Централно обележавање 23. године од страдања Срба у Западној Крајини организовано је 10. октобра 2018. године у Мркоњић Граду.

Током агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса Армије БиХ на тринаест Западно-крајишких општина Републике Српске (Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес, Крупу на Уни) у септембру и октобру 1995. године , убијено је 1.634 цивила и војника а протерано више од 120.000 Срба. Након што је Република Српска поново преузела подручје општине у Мркоњић Граду, на православном гробљу пронађена је масовна гробница са 181 телом  као и више мањих масовних гробница са укупно још 176 тела.

Програм обележавања почео је служењем парастоса за све страдале у протеклом рату у капели Светог апостола Марка на Православном гробљу у Мркоњић Граду и полагањем венаца на наведеном гробљу и на централном- спомен обележју на Тргу српске војске.

Парастосу су присуствовали и положили венце изасланик председника Р. Српске Миладин Драгичевић, потпредседник Народне скупштине Р. Српске Жељка Стојичић, министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Р. Српске Миленко Савановић, министар финансија у Влади Р. Српске Зоран Тегелтија, председник Борачке организације Р. Српске Миломир Савчић.

Након полагања венаца, Министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Р. Српске Миленко Савановић је изјавио да поред људских жртава  град је претрпео и огромна материјална разарања,  да је то висока цена за Р.Српску и да то додатно обавезује преношење истине млађим генерацијама о ономе што се дешавало.

Председник Борачке организације Р. Српске Миломир Савчић је рекао да боли чињеница што нема правде само за српске жртве и апеловао на надлежно тужилаштво да  коначно они који су починили најстрашније злочине  буду санкционисани и приведени правди. Нагласио је да треба одати велико признање војсци и полицији РС, јер се после изгубљене битке нису повукли и напустили територију српског народа, већ су се борили до последњег тренутка.

Испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, венац на Православном гробљу и на централном–спомен обележју положио је конзул Драган Протић.