Printer Friendly Version Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije gospodin Ivica Dačić prisustvovao otvaranju autoputa Banja Luka-Doboj @ 3 October 2018 12:04 PM

 Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova  Republike Srbije Ivica Dačić prisustvovao je otvaranju autoputa „9. januar“ od Banja Luke do Doboja dana 2 oktobra 2018. godine, u mestu Drugovići.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsednica Vlade R. Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Republike Srpske.

Izgradnjom poslednje deonice od Drugovića do Prnjavora u dužini od 35 kilometara završena je izgradnja autoputa „9. januar“ od Banja Luke do Doboja. U izgradnju autoputa ukupne dužine 72 kilometra uloženo je 402 miliona evra od toga kreditom Evropske investicione banke u iznosu od 207 miliona evra. Navedeni autoput građen je pet godina, izvođač radova bila je domaća firma „Integral inženjering“ iz Laktaša sa partnerima.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik se obratio gostima i okupljenim građanima i tom prilikom rekao da otvara put za generacije koje tu žive i koje će doći i kada autoput bude završen do Drine biće projekat nacionalne integracije. Naveo je da je u narednih šest godina planirana izgradnja deonice od Doboja do Bijeljine čime će autoput „9. januar“ biti kompletno završen. Istakao je da nije bilo odluke ustavnog suda BiH da se ukine Dan RS, verovatno se ne bi ni zvao autoput „9. januar“ i da sada „9. januar“ prolazi kroz srce Republike Srpske.

Predsednica Vlade R. Srpske Željka Cvijanović je rekla da autoput pokazuje sposobnost RS da radi i da gradi da bez modernih saobraćajnica nema napretka ekonomije, bez velikih projekata ne može se govoriti o modernoj RS i njenom razvoju kao i da se nada  nastavku takvih projekata i potpisivanju koncesionog ugovora za izgradnju autoputa od Banja Luke do Prijedora.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova  Republike Srbije Ivica Dačić  čestitao je u ime svih građana Srbije i države Srbije na ovom projektu. Rekao je da Srbi moraju očuvati ono što su stekli prolivenom krvlju tokom rata u BiH i da Srbija neće sedeti skrštenih ruku ukoliko primeti ugrožavanje srpskog naroda u BiH. Naglasio je da nema promene Dejtonskog sporazuma bez saglasnosti sva tri naroda i dva  entiteta i  da srpski narod nikad nije bio faktor nestabilnosti.

Dočeku i ispraćaju PPV i MSP Ivice Dačića i svečanom otvaranju autoputa prisustvovali su generalni konzul Vladimir Nikolić, otpravnik poslova Ambasade R.Srbije u Sarajevu Damir Kovačević i konzul Dragan Protić.