Printer Friendly Version Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије господин Ивица Дачић присуствовао отварању аутопута Бања Лука-Добој @ 3 October 2018 12:02 PM

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић присуствовао је отварању аутопута „9. јануар“ од Бања Луке до Добоја дана 2 октобра 2018. године, у месту Друговићи.

Свечаном отварању присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, председница Владе Р. Српске Жељка Цвијановић, министри у Влади Републике Српске.

Изградњом последње деонице од Друговића до Прњавора у дужини од 35 километара завршена је изградња аутопута „9. јануар“ од Бања Луке до Добоја. У изградњу аутопута укупне дужине 72 километра уложено је 402 милиона евра од тога кредитом Европске инвестиционе банке у износу од 207 милиона евра. Наведени аутопут грађен је пет година, извођач радова била је домаћа фирма „Интеграл инжењеринг“ из Лакташа са партнерима.

Председник Републике Српске Милорад Додик се обратио гостима и окупљеним грађанима и том приликом рекао да отвара пут за генерације које ту живе и које ће доћи и када аутопут буде завршен до Дрине биће пројекат националне интеграције. Навео је да је у наредних шест година планирана изградња деонице од Добоја до Бијељине чиме ће аутопут „9. јануар“ бити комплетно завршен. Истакао је да није било одлуке уставног суда БиХ да се укине Дан РС, вероватно се не би ни звао аутопут „9. јануар“ и да сада „9. јануар“ пролази кроз срце Републике Српске.

Председница Владе Р. Српске Жељка Цвијановић је рекла да аутопут показује способност РС да ради и да гради да без модерних саобраћајница нема напретка економије, без великих пројеката не може се говорити о модерној РС и њеном развоју као и да се нада  наставку таквих пројеката и потписивању концесионог уговора за изградњу аутопута од Бања Луке до Приједора.

 Први потпредседник Владе и министар спољних послова  Републике Србије Ивица Дачић  честитао је у име свих грађана Србије и државе Србије на овом пројекту. Рекао је да Срби морају очувати оно што су стекли проливеном крвљу током рата у БиХ и да Србија неће седети скрштених руку уколико примети угрожавање српског народа у БиХ. Нагласио је да нема промене Дејтонског споразума без сагласности сва три народа и два  ентитета и  да српски народ никад није био фактор нестабилности.

Дочеку и испраћају ППВ и МСП Ивице Дачића и свечаном отварању аутопута присуствовали су генерални конзул Владимир Николић, отправник послова Амбасаде Р.Србије у Сарајеву Дамир Ковачевић и конзул Драган Протић.