Printer Friendly Version Akademija nauka i umetnosti Republike Srpske proslavila 25. godina od osnivanja @ 25 September 2018 02:35 PM

24. septembra 2018. godine, u kulturnom centru Banski dvor, Akademija nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS) proslavila je 25. godina od osnivanja ove institucije.

U proteklih 25. godina, Akademija je dala snažan podsticaj duhovnom i materijalnom razvoju Republike Srpske, gradeći veze sa naučnicima i naučnim institucijama iz celog sveta. Tako je, u proteklom periodu, ANURS organizovala preko 80. naučnih skupova, domaćeg i međunarodnog karaktera, izdala je preko 200. publikacija, ostvarila saradnju sa više desetina naučnih i obrazovnih institucija u svetu, sprovela preko 20. naučnoistraživačkih projekata u svim oblastima nauke i organizovala na desetine izložbi u Galeriji ANURS.

Nakon održane Svečane skupštine, predsednik ANURS Rajko Kuzmanović rekao je da svojim radom, ANURS podstiče naučnu, umetničku i kulturnu delatnost, čime doprinosi opštem razvoju R. Srpske. On je naglasio da su međunarodna i međuakademska saradnja, jedan od prioriteta, dodajući pritom da je Akademija uvek bila u službi naroda, da će i dalje biti važan faktor duhovne suverenosti i kulturne emancipacije i služiće isključivo nauci i naučnoj istini, a time i opštem dobru svih ljudi.

Direktor Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić, istakao je da dve akademije imaju zajednički kulturni, naučni i umetnički prostor, da su na istom zadatku i da ta saradnja nije usmerena protiv bilo koga.
Predstavnik Ruske akademije nauka Jelena Guskova, izjavila je da smatra da Republika Srpska ima blistavu budućnost, a da je ANURS ozbiljna institucija koja vodi računa o modernim trendovima u nauci i kulturi.

Program obeležavanja jubileja, obuhvatao je Svečanu sednicu Skupštine Akademije, okrugli sto pod nazivom “Uloga Akademije u razvoju društva budućnosti”, svečanu akademiju i izložbu likovnih umetnika u galeriji ANURS.

Programu obeležavanja proslave 25. godina od osnivanja Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, prisustvovale su zvanice iz naučnog i društvenog života R. Srpske i generalni konzul R. Srbije Vladimir Nikolić.