Printer Friendly Version Академија наука и уметности Републике Српске прославила 25. година од оснивања @ 25 September 2018 02:33 PM

24. септембра 2018. године, у културном центру Бански двор, Академија наука и уметности Републике Српске (АНУРС) прославила је 25. година од оснивања ове институције.

У протеклих 25. година, Академија је дала снажан подстицај духовном и материјалном развоју Републике Српске, градећи везе са научницима и научним институцијама из целог света. Тако је, у протеклом периоду, АНУРС организовала преко 80. научних скупова, домаћег и међународног карактера, издала је преко 200. публикација, остварила сарадњу са више десетина научних и образовних институција у свету, спровела преко 20. научноистраживачких пројеката у свим областима науке и организовала на десетине изложби у Галерији АНУРС.

Након одржане Свечане скупштине, председник АНУРС Рајко Кузмановић рекао је да својим радом, АНУРС подстиче научну, уметничку и културну делатност, чиме доприноси општем развоју Р. Српске. Он је нагласио да су међународна и међуакадемска сарадња, један од приоритета, додајући притом да је Академија увек била у служби народа, да ће и даље бити важан фактор духовне суверености и културне еманципације и служиће искључиво науци и научној истини, а тиме и општем добру свих људи.

Директор Српске академије наука и уметности Владимир Костић, истакао је да две академије имају заједнички културни, научни и уметнички простор, да су на истом задатку и да та сарадња није усмерена против било кога.
Представник Руске академије наука Јелена Гускова, изјавила је да сматра да Република Српска има блиставу будућност, а да је АНУРС озбиљна институција која води рачуна о модерним трендовима у науци и култури.

Програм обележавања јубилеја, обухватао је Свечану седницу Скупштине Академије, округли сто под називом “Улога Академије у развоју друштва будућности”, свечану академију и изложбу ликовних уметника у галерији АНУРС.

Програму обележавања прославе 25. година од оснивања Академије наука и уметности Републике Српске, присуствовале су званице из научног и друштвеног живота Р. Српске и генерални конзул Р. Србије Владимир Николић.