Printer Friendly Version Vladika Dimitrije uveden u tron episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog @ 24 September 2018 12:46 PM

Svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, koju je predvodio njegova svetost patrijarh srpski Irinej, dana 23.09.2018.g. u tron episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog uveden je novoizabrani vladika hercegovački Dimitrije.  
Uz patrijarha Irineja, Svetu arhijerejsku liturgiju su služili mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i dabrobosanski Hrizostom, kao i 15 vladika SPC.

Vladika hercegovački Dimitrije se zahvalio srpskoj pravoslavnoj crkvi na ukazanom poverenju i odgovornosti i izrazio nadu da će uspešno nastaviti rad svojih prethodnika. Zahvalio se, takođe, predstavnicima drugih konfesija koji su prisustvovali činu ustoličenja i izrazio nadu da će sa njima uspešno sarađivati u cilju održanja multietničnosti Hercegovine, kao i predstavnicima vlasti Republike Srpske od kojih očekuje uspešnu saradnju za brojne pokrenute projekte obnove verskih objekata SPC.

Veče pre ustoličenja vladike, pred brojnim lokalnim stanovništvom u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, održano je narečenje, a na dan ustoličenja Saborni hram je bio premali da primi sve zainteresovane žitelje Trebinja i okolnih mesta, koji su ispunili i plato ispred Sabornog hrama gde su preko postavljenog video-bima ispratili čitavu ceremoniju.

 

Ustoličenju novog vladike prisustvovali su predsednik i premijer Republike Srpske, Milorad Dodik i Željka Cvijanović, gradonačelnici Trebinja i Mostara, Luka Petrović i Ljubo Bešlić, načelnici istočno-hercegovačkih opština, i mnogobrojne druge visoke zvanice iz kulturnog i javnog života Republike Srpske.

Ispred Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije u Banja Luci, sa sedištem u Trebinju, narečenju i hirotonisanju Vladike hercegovačkog Dimitrija prisustvovao vicekonzul Dejan Zafirov.