Printer Friendly Version Министар здравља у Влади Републике Србије господин Златибор Лончар присуствовао отварању новог Северног крила и реконструисаног Централног медицинског блока Универзитетског клиничког центра Републике Српске. @ 24 September 2018 12:13 PM

 Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар присуствовао је отварању новог Северног крила и реконструисаног Централног медицинског блока Универзитетског клиничког центра Републике Српске дана 21 септембра 2018. године, у Бања Луци.

Свечаном отварању присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, потпредседник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, председница Владе Р. Српске Жељка Цвијановић, министри у Влади Републике Српске.

У обнову, изградњу и опремање највеће здравствене установе у Републици Српској, утрошено је око 84 милиона евра, радови су завршени након 43 месеца током којих није прекидан рад Универзитетског клиничког центра. Најзначајнија је изградња новог операционог блока установе у Северном крилу, а Централни медицински блок постаје стационар, намењен за болничке пацијенте и вођење постоперативног тока.

Председник Републике Српске Милорад Додик се обратио гостима и окупљеним грађанима и том приликом рекао да је пре 20 година када је први пут изабран за премијера УКЦ био у очајном стању, без грађевинске дозволе и са многим другим препрекама, да је УКЦ грађен на терет грађана РС и здравственог система, те да су и други имали прилику а ништа нису урадили и да сада приговарају да је отварање УКЦ-а злоупотреба у предизборној кампањи. Затим је обећао да ће бити реконструисани и други делови УКЦ-а као  и друге болнице и здравствене установе, да ће урадити све да се задрже здравствени радници у РС.

Председница Владе Р. Српске Жељка Цвијановић је рекла да је поносна што је наведени објекат изграђен у време њеног мандата и да УКЦ показује снагу РС и њеног народа. Додала је да су најважноје две ствари да лечите људе и да их учите.

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар  честитао је у име свих грађана Србије на овом пројекту. Рекао је да многи проживе и заврше радне каријере а да не доживе тако велико отварање као што је УКЦ. Затим је рекао да је Република Српска добила нову установу за понос , где ће грађани РС имати услове за лечење какви постоје у било којој светској метрополи, а лекари и медицинско особље  могућност да се у савременом  и модерном амбијенту квалитетно усавршавају. Нагласивши да ће као и до сада у Републици Србији увек имати подршку и искреног партнера

Дочеку и испраћају министра здравља Златибора Лончара и свечаном отварању новог Северног крила и реконструисаног Централног медицинског блока Универзитетског клиничког центра Републике Српске присуствовали су генерални конзул Владимир Николић и конзул Драган Протић.