Printer Friendly Version Boravak prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije gospodina Ivice Dačića, u Banja Luci, dana 21.9.2018. godine @ 24 September 2018 11:34 AM

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije gospodin Ivica Dačić posetio je, 21. septembra 2018. godine, Banja Luku, gde je, uz predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, prisustvovao ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju Srpsko-ruskog hrama i kulturnog centra.

Nakon ceremonije, Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim. U razgovoru su konstatovali da se odnosi dve zemlje kontinuirano i produktivno razvijaju, na šta ukazuje i visoka dinamika srpsko-ruskih kontakata, kao i da su međusobni odnosi dostigli visok nivo strateškog partnerstva.


Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova R. Srbije Ivica Dačić informisao je ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova o toku dijaloga Beograda i Prištine i ponovio stav, da bez Ruske Federacije ne može biti dugoročnog i održivog rešenja za KiM.

MIP Ruske Federacije S. Lavrov naglasio je da Rusija podržava dijalog Beograda i Prištine, uz poštovanje Rezolucije 1244 SB UN, dodavši pritom, da kosovski Albanci godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom, postignute uz posredovanje EU, uprkos konstruktivnom stavu Beograda. Ponovio je stav Moskve da snažno podržava Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ravnopravnost tri naroda, kao i ustavne nadležnosti dva entiteta u BiH. Lavrov je istakao da je Ruska Federacija uvek imala konstruktivnu saradnju s EU i SAD u vezi sa pitanjima na Balkanu i da ne vidi razlog da se tako ne nastavi.

Na sastanku, dvojica ministara razgovarali su i o međusobnoj podršci u međunarodnim organizacijama i pripremama za sastanak međuvladine komisije, koji je zakazan za oktobar.

Gen. konzul V. Nikolić, otpravnik poslova Ambasade R. Srbije u Sarajevu D. Kovačević i konzul D. Protić, prisustvovali su kako dočeku i ispraćaju prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova R. Srbije gospodina Ivice Dačića, tako i ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju Srpsko-ruskog hrama.