Printer Friendly Version Боравак првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије господина Ивице Дачића, у Бања Луци, дана 21.9.2018. године @ 24 September 2018 11:29 AM

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије господин Ивица Дачић посетио је, 21. септембра 2018. године, Бања Луку, где је, уз председника Републике Српске Милорада Додика и министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова, присуствовао церемонији полагања камена темељца за изградњу Српско-руског храма и културног центра.

Након церемоније, Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим. У разговору су констатовали да се односи две земље континуирано и продуктивно развијају, на шта указује и висока динамика српско-руских контаката, као и да су међусобни односи достигли висок ниво стратешког партнерства.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Р. Србије Ивица Дачић информисао је министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова о току дијалога Београда и Приштине и поновио став, да без Руске Федерације не може бити дугорочног и одрживог решења за КиМ.

МИП Руске Федерације С. Лавров нагласио је да Русија подржава дијалог Београда и Приштине, уз поштовање Резолуције 1244 СБ УН, додавши притом, да косовски Албанци годинама не испуњавају споразуме са Србијом, постигнуте уз посредовање ЕУ, упркос конструктивном ставу Београда. Поновио је став Москве да снажно подржава Дејтонски споразум, територијални интегритет и суверенитет БиХ, равноправност три народа, као и уставне надлежности два ентитета у БиХ. Лавров је истакао да је Руска Федерација увек имала конструктивну сарадњу с ЕУ и САД у вези са питањима на Балкану и да не види разлог да се тако не настави.

На састанку, двојица министара разговарали су и о међусобној подршци у међународним организацијама и припремама за састанак међувладине комисије, који је заказан за октобар.

Ген. конзул В. Николић, отправник послова Амбасаде Р. Србије у Сарајеву Д. Ковачевић и конзул Д. Протић, присуствовали су како дочеку и испраћају првог потпредседника Владе и министра спољних послова Р. Србије господина Ивице Дачића, тако и церемонији полагања камена темељца за изградњу Српско-руског храма.