Printer Friendly Version Predstavnik Generalnog konzulata položio vence povodom obeležavanja Dana poginulih i nestalih, tokom ratnih dešavanja 90-ih godina u BiH @ 17 September 2018 11:43 AM

Centralno obeležavanje Dana poginulih i nestalih tokom ratnih dešavanja u periodu od 1991 do 1995. godine, organizovano je 15. septembra 2018. godine u Banja Luci.

Program obeležavanja obuhvatao je izložbu “Opomena”, održanoj u dvorištu Hrama Hrista spasitelja u Banja Luci, koja govori o stradanju Srba od 1991. do 1995. godine, služenje parastosa poginulim borcima i civilima u Hramu, polaganje venaca kod spomenika poginulim borcima na groblju “Sveti Pantelija” i polaganje venaca na Spomen - kosturnicu na Novom groblju u Banja Luci.

Vence na spomenik poginulim borcima položili su izaslanik predsednika R. Srpske, izaslanik člana Predsedništva BiH iz R. Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi R. Srpske Milenko Savanović, delegacija Narodne skupštine R. Srpske, delegacija Trećeg pešadijskog puka R. Srpske, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić i predsednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila R. Srpske Nedeljko Mitrović.

Nakon polaganja venaca, ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi R. Srpske Milenko Savanović je izjavio da se danas, 23. godine nakon završetka rata u BiH, još traga za 1,662 srpska borca i civila i da srpski narod treba da nađe način da Institut za nestala lica BiH, počne efektivno da radi ili bude raspušten

U odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 23,184 boraca Vojske Republike Srpske, a poginulo je i nestalo oko 10,000 civila. Institucije još uvek tragaju 1,662 lica, od kojih je 814 boraca i 846 civila, a u R. Srpskoj se nalaze tri kosturnice u kojima je 650 neidentifikovanih tela, od kojih se 311 nalazi u kosturnici u Banja Luci, 274 u Istočnom Sarajevu, a 65 u kosturnici u Nevesinju.

Ispred Generalnog konzulata Republike Srbije Banja Luka, venac na groblju “Sveti Pantelija” položio je vicekonzul Perica Nikolić.