Printer Friendly Version Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačića, 05. septembra 2018. godine boravio u Banja Luci @ 6 September 2018 01:13 PM

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić posetio je Banja Luku. Odmah po dolasku sastao se sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Nakon sastanka, kome su prisustvovali i predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi R. Srpske Petar Đokić,  istaknuto je da je saradnja Srbije i Srpske veoma dobra i bez otvorenih pitanja.

Naglasivši da je neoprostivo što pitanje granice između BiH i R. Srbije još uvek nije rešeno, predsednik M. Dodik je dodao da je za R. Srpsku to pitanje formalno, da granicu kao takvu ne doživljava, imajući u vidu da je u pitanju jedan narod. Dodik je rekao da Srpska posmatra Srbiju kao garant Dejtonskog sporazuma, zahvalivši Vladi i rukovodstvu Srbije, za odobrenu pomoć opštinama i gradovima R. Srpske.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova R. Srbije Ivica Dačić, rekao je da Srbija i Srpska imaju kontinuitet dobre saradnje u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama i da su zajednički urađeni i rade se mnogi infrastrukturni projekti. PPV i MSP I. Dačić je dodao da Srbija vodi računa o srpskom narodu u Srpskoj i da podržava R. Srpsku, a da je pitanje opstanka Srpske i položaja Srba u BiH, za Srbiju pitanje od nacionalnog interesa. Istakao je da R. Srbija poštuje Dejtonski sporazum i da ničim ne želi da ugrozi stabilnost BiH i R. Srpske, dodavši da je Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama nuđen i Federaciji BiH.

Nakon sastanka sa predsednikom R. Srpske, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova I. Dačić  učestvovao je na neformalnom sastanku ministara inostranih poslova Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Naglasivši da je Republika Srbija ostala odlučno posvećena regionalnoj saradnji, PPV i MSP je istakao zadovoljstvo zbog očuvane stabilnosti u regionu, uprkos izazovima koji su se javili u poslednjem periodu. Prisutnima je ukazao da je pristupanje EU jedan od spoljnopolitičkih prioriteta R. Srbije
Istakao je da Srbija članstvo u EU ne posmatra kao cilj, već proces pregovora vidi kao pokretačku snagu za sprovođenje reformi.

Gen. konzul V. Nikolić prisustvovao je kako dočeku i ispraćaju PPV i MSP Ivice Dačića, tako i sastanku koji je imao sa predsednikom R. Srpske M. Dodikom.