Printer Friendly Version Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачића, 05. септембра 2018. године боравио у Бања Луци @ 6 September 2018 01:08 PM

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић посетио је Бања Луку. Одмах по доласку састао се са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

Након састанка, коме су присуствовали и председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министар индустрије, енергетике и рударства у Влади Р. Српске Петар Ђокић,  истакнуто је да је сарадња Србије и Српске веома добра и без отворених питања.

Нагласивши да је неопростиво што питање границе између БиХ и Р. Србије још увек није решено, председник М. Додик је додао да је за Р. Српску то питање формално, да границу као такву не доживљава, имајући у виду да је у питању један народ. Додик је рекао да Српска посматра Србију као гарант Дејтонског споразума, захваливши Влади и руководству Србије, за одобрену помоћ општинама и градовима Р. Српске.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Р. Србије Ивица Дачић, рекао је да Србија и Српска имају континуитет добре сарадње у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама и да су заједнички урађени и раде се многи инфраструктурни пројекти. ППВ и МСП И. Дачић је додао да Србија води рачуна о српском народу у Српској и да подржава Р. Српску, а да је питање опстанка Српске и положаја Срба у БиХ, за Србију питање од националног интереса. Истакао је да Р. Србија поштује Дејтонски споразум и да ничим не жели да угрози стабилност БиХ и Р. Српске, додавши да је Споразум о специјалним и паралелним везама нуђен и Федерацији БиХ.

Након састанка са председником Р. Српске, први потпредседник Владе и министар спољних послова И. Дачић  учествовао је на неформалном састанку министара иностраних послова Процеса за сарадњу у југоисточној Европи (СЕЕЦП).

Нагласивши да је Република Србија остала одлучно посвећена регионалној сарадњи, ППВ и МСП је истакао задовољство због очуване стабилности у региону, упркос изазовима који су се јавили у последњем периоду. Присутнима је указао да је приступање ЕУ један од спољнополитичких приоритета Р. Србије
Истакао је да Србија чланство у ЕУ не посматра као циљ, већ процес преговора види као покретачку снагу за спровођење реформи.

Ген. конзул В. Николић присуствовао је како дочеку и испраћају ППВ и МСП Ивице Дачића, тако и састанку који је имао са председником Р. Српске М. Додиком.