Printer Friendly Version Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Majа Gojković boravila u Banja Luci @ 6 September 2018 11:39 AM

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković predvodila je delegaciju koja je, 5. septembra 2018. godine, boravila u Banja Luci.

Delegaciju Srbije činili su dr Darko Laketić, narodni poslanik i predsednik Odbora za zdravlje i porodicu i Branko Marinković, zamenik Generalnog sekretara Narodne skupštine Republike Srbije.

Predsednica NS RS Maja Gojković se sastala sa predsednikom Narodne skupštine  R. Srpske Nedeljkom Čubrilovićem.

Nakon sastanka, predsednik NS R. Srpske N. Čubrilović je izjavio da je saradnja dva parlamenta najbolja od nastanka Republike Srpske. Istakavši uspešnu saradnju Srbije i Srpske, ne samo na političkom, već i na ekonomskom planu, Čubrilović je ukazao na velike infrastrukturne projekte koje je R. Srbija sama finansirala, rekonstrukciju domova zdravlja, izgradnje škola, vrtića, ali i zajedničku izgradnju Hidroelektrane Buk bijela koja je u planu.

Predsednica NS RS Maja Gojković je najavila skorašnje održavanje još jednog sastanka rukovodstva dva parlamenta, rekavši da će tom prilikom biti formirana zajednička Komisija najviših zakonodavnih tela Srpske i Srbije, čiji će zadatak biti kontrola zajedničkih projekata, što je kako je rekla nivo saradnje koji Narodna skupština Republike Srbije ima još samo sa parlamentima Ruske Federacije i NR Kine. Predsednica M. Gojković se složila sa ocenom predsednika NS R. Srpske N. Čubrilovića i dodala da je od potpisivanja sporazuma o saradnji dva parlamenta 2006. godine, najplodonosnija saradnja zabeležena tokom sadašnjih mandata.

Nakon sastanka, zamenik Generalnog sekretara NS RS Branko Marinković i generalni sekretar NS R. Srpske Marko Aćić, potpisali su usaglašeni memorandum o saradnji službi dva parlamenta, kojim je predviđeno stalno osposobljavanje i unapređivanje međusobne saradnje.
Predsednica NS RS Maja Gojković se sastala i sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Na tom sastanku prisustvovala je i predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

 

Nakon sastanka, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da je Srbija veoma prisutna u Republici Srpskoj. Zahvalivši se na pomoći Srbije, Dodik je istakao da su donacijama Srbije građeni putevi, rekonstruisane i izgrađene škole i vrtići i da će se  bolnica u Istočnom Sarajevu zvati Srbija, poput mnogih objekata u svim gradovima R. Srpske. Dodik je dodao i da je na sastanku razgovarano i o formiranju komisije koja će ispitati posledice NATO bombardovanja u R. Srbiji i Srpskoj.
Predsednica NS RS Maja Gojković, izjavila je da je na sastanku razgovarano o mnoštvu tema od obostranog interesa. Izrazila je zadovoljstvo zbog posete Banja Luci i potpisivanja memoranduma o saradnji dva parlamenta. Naglasila je blisku saradnju u svim oblastima i rekla da je na sastanku sa predsednikom Dodikom razgovarano o političkim pitanjima, važnim za R. Srbiju i R. Srpsku.

Generalni konzul Vladimir Nikolić prisustvovao je kako dočeku i ispraćaju delegacije NS RS, tako i sastancima koje je predsednica parlamenta Maja Gojković imala tokom posete Banja Luci.