Printer Friendly Version Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић боравила у Бања Луци @ 6 September 2018 11:32 AM

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић предводила је делегацију која је, 5. септембра 2018. године, боравила у Бања Луци.

Делегацију Србије чинили су др Дарко Лакетић, народни посланик и председник Одбора за здравље и породицу и Бранко Маринковић, заменик Генералног секретара Народне скупштине Републике Србије.

Председница НС РС Маја Гојковић се састала са председником Народне скупштине  Р. Српске Недељком Чубриловићем.

Након састанка, председник НС Р. Српске Н. Чубриловић је изјавио да је сарадња два парламента најбоља од настанка Републике Српске. Истакавши успешну сарадњу Србије и Српске, не само на политичком, већ и на економском плану, Чубриловић је указао на велике инфраструктурне пројекте које је Р. Србија сама финансирала, реконструкцију домова здравља, изградње школа, вртића, али и заједничку изградњу Хидроелектране Бук бијела која је у плану.

Председница НС РС Маја Гојковић је најавила скорашње одржавање још једног састанка руководства два парламента, рекавши да ће том приликом бити формирана заједничка Комисија највиших законодавних тела Српске и Србије, чији ће задатак бити контрола заједничких пројеката, што је како је рекла ниво сарадње који Народна скупштина Републике Србије има још само са парламентима Руске Федерације и НР Кине. Председница М. Гојковић се сложила са оценом председника НС Р. Српске Н. Чубриловића и додала да је од потписивања споразума о сарадњи два парламента 2006. године, најплодоноснија сарадња забележена током садашњих мандата.

Након састанка,  заменик Генералног секретара НС РС Бранко Маринковић и генерални секретар НС Р. Српске Марко Аћић, потписали су усаглашени меморандум о сарадњи служби два парламента, којим је предвиђено стално оспособљавање и унапређивање међусобне сарадње

Председница НС РС Маја Гојковић се састала и са председником Р. Српске Милорадом Додиком. На том састанку присуствовала је и председница Владе Републике Српске  Жељка Цвијановић.

 

Након састанка, председник Републике Српске Милорад  Додик је рекао да је Србија веома присутна у Р. Српској. Захваливши се на помоћи Србије, Додик је истакао да су донацијама Србије грађени путеви, реконструисане и изграђене школе и вртићи и да ће се  болница у Источном Сарајеву звати Србија, попут многих објеката у свим градовима Р. Српске. Додик је додао и да је на састанку разговарано и о формирању комисије која ће испитати последице НАТО бомбардовања у Р. Србији и Српској.

Председница НС РС Маја Гојковић, изјавила је да је на састанку разговарано о мноштву тема од обостраног интереса. Изразила је задовољство због посете Бања Луци и потписивања меморандума о сарадњи два парламента. Нагласила је блиску сарадњу у свим областима и рекла да је на састанку са председником Додиком разговарано о политичким питањима, важним за Р. Србију и Р. Српску.

Генeralni конзул Вladimir Николић присуствовао је како дочеку и испраћају делегације НС РС, тако и састанцима које је председница парламента Мaja Гојковић имала током посете Бања Луци.