Printer Friendly Version Održana zajednička sednica vlade R. Srbije i vlade R. Srpske u Trebinju @ 30 August 2018 11:50 AM

U Trebinju je 29.8.2018. godine održana 9. zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske, kojoj su prisustvovali premijeri Srbije Ana Brnabić i Srpske Željka Cvijanović, kao i ministri sa državnim sekretarima i pomoćnicima. Tom prilikom su razmatrane tri tačke dnevnog reda i usvojeno 16 zaključaka.  Tokom sednice, koja je počela u 12.00 sati, razgovarano je o zajedničkim, započetim i budućim projektima, regionalnoj saradnji i situaciji u regionu, kao i o unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Srpske.

Sednici je prethodio sastanak predsednika vlada Republike Srbije Ane Brnabić i Republike Srpske Željke Cvijanović koje su, posle potpisivanja sporazuma i obraćanja medijima, u trebinjskom naselju Gorica otvorile vrtić „Srbija“ izgrađen donacijom Vlade Republike Srbije, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića.
Nakon sednice potpisani su memorandumi i sporazumi o saradnji, i to: (1) Memorandum o saradnji vlada Srpske i Srbije u oblasti energetike (potpisnici su bili ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić); (2) memorandum o međusobnom priznavanju „velikih licenci“, kao i (3) memorandum o razmeni iskustava u oblasti izdavanja e-građevinskih dozvola (potpisnice su ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture R. Srbije Zorana Mihajlović i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju R. Srpske Srebrenka Golić); (4) Sporazum o saradnji u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija potpisali su ministri unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović i Republike Srpske Dragan Lukač.

Obraćajući se predstavnicima medija, premijerka Republike Srbije Ana Brnabić je kazala da je Vlada Srbije od 2014. godine u različite projekte lokalnih zajednica u Srpskoj do sada uložila oko 21,5 miliona evra. „Te projekte su kandidovale lokalne zajednice kao što je vodovodni sistem u selu Baljci u Bileći, revitalizacija Starog grada u Trebinju, most 'Bratoljub', izgradnja magistralnog puta Tjentište-Brod na Drini i drugi“, navela je Brnabić. Ona je dodala da saradnja Srpske i Srbije nikada nije bila na višem nivou, što se vidi u svim oblasti - od ekonomije i politike do trgovine, sporta i kulture, te da je jedan od najznačajnijih i najvećih projekata koji će se u budućnosti zajednički realizovati izgradnja dve hidroelektrane. „Mislim da je ovo istorijski jedan od najznačajnijih projekata. To će biti naša prva zajednička energetska investicija koja će uticati na energetski rad i Srbije i Srpske. Svakako će puno značiti za našu energetsku stabilnost i nezavisnost“, ocenila je Brnabić, dodavši: „Mislim da je retko kada bila ovako važna bliskost i jedinstvo srpskog naroda“.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović istakla je da je jedan od gorenavedenih zaključaka i prvi zajednički projekat Srpske i Srbije u oblasti energetike a tiče se izgradnje dve hidroelektrane – „Foča“ i „Paunci“ (ukupne instalisane snage 90 megavata) čija je vrednost oko 200 miliona evra. „To će biti prvi put da naše elektroprivrede zajednički realizuju jedan važan projekat. Nadam se da će to biti način da se otvore vrata za svu buduću saradnju u oblasti energetike, gde raspolažemo ogromnim resursima i potencijalima, zbog čega to želimo da stavimo u funkciju razvoja Srpske i Srbije, ali i društva u celini i svih naših građana“, navela je Cvijanović. Ona je rekla da je usvojen i zaključak o pristupu prema namenskoj industriji – kako poslovno ojačati ove subjekte, kako im omogućiti da budu angažovani na izvršavanju određenih poslova za potrebe Srbije i kako odrediti njihov status.
„Ta saradnja se odnosi na 'Kosmos' u Banjaluci, 'Orao' u Bijeljini i 'Famos' u Palama“, poručila je Cvijanović. Takođe, jedan od zaključaka odnosi se i na saobraćajnu komunikaciju, gde su utvrđeni zajednički prioriteti, poput nastavljanja izgradnje autoputa od  Doboja preko Bijeljine do granice sa Srbijom, te povezivanje sa Srbijom od Istočnog Sarajeva preko Vardišta kod Višegrada. Govoreći o izgradnji mosta „Bratoljub“ na Drini, koji povezuje Bratunac i Ljuboviju, Cvijanović je izrazila posebnu zahvalnost Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je bio inicijator ovog projekta. Željka Cvijanović je navela i da je realizacija projekata koji se tiču turizma uveliko u toku, navodeći da se jedan od tih projekata odnosi i na područje Podrinja, kao i da se uspešno provodi projekat zajedničkih đačkih ekskurzija, gde se deca iz Srpske i Srbije približavaju i bolje upoznavaju jedni druge. Komentarišući pojedine aktivnosti koje finansira Vlada Republike Srbije, ona je navela izgradnju škola, vrtića, vodovoda, kao i druge projekte koje su kandidovale lokalne zajednice u Srpskoj. Istovremeno je dodala i da je Republika Srpska opredeljena da bude deo izgradnje gasovoda o kome Srbija već uveliko pregovara i podsetila da je Vlada Republike Srbije obezbedila 500.000,00 evra za podršku zapošljavanja mladih u Republici Srpskoj.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, u prisustvu potpredsednika Vlade i ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasima Ljajića, ministra zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibora Lončara i generalnog sekretara MSP Veljka Odalovića, po završetku zajedničke sednice dve vlade posetio je Konzularnu kancelariju Generalnog konzulata R. Srbije u Banjaluci sa sedištem u Trebinju. Tom prilikom je razgovarao sa zaposlenima u Konzularnoj kancelariji, koji su mu preneli veoma pozitivne reakcije brojnih građana Istočne Hercegovine kojima su tokom proteklih pet meseci pružane različite konzularne usluge.

Generalni konzul V. Nikolić prisustvovao je svečanom dočeku kao i ispraćaju visoke delegacije Vlade Republike Srbije, koju je predvodila premijerka Ana Brnabić.