Printer Friendly Version Одржана заједничка седница владe Р. Србије и владе Р. Српске у Требињу @ 30 August 2018 11:46 AM

У Требињу је 29.8.2018. године одржана 9. заједничка седница влада Републике Србије и Републике Српске, којој су присуствовали премијери Србије Ана Брнабић и Српске Жељка Цвијановић, као и министри са државним секретарима и помоћницима. Том приликом су разматране три тачке дневног реда и усвојено 16 закључака.  Током седнице, која је почела у 12.00 сати, разговарано је о заједничким, започетим и будућим пројектима, регионалној сарадњи и ситуацији у региону, као и о унапређењу свеукупних билатералних односа Републике Србије и Републике Српске.

Седници је претходио састанак председника влада Републике Србије Ане Брнабић и Републике Српске Жељке Цвијановић које су, после потписивања споразума и обраћања медијима, у требињском насељу Горица отвориле вртић „Србија“ изграђен донацијом Владе Републике Србије, на иницијативу председника Александра Вучића.

Након седнице потписани су меморандуми и споразуми о сарадњи, и то: (1) Меморандум о сарадњи влада Српске и Србије у области енергетике (потписници су били министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и министар рударства и енергетике Србије Александар Антић); (2) меморандум о међусобном признавању „великих лиценци“, као и (3) меморандум о размени искустава у области издавања е-грађевинских дозвола (потписнице су министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Р. Србије Зорана Михајловић и министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Р. Српске Сребренка Голић); (4) Споразум о сарадњи у области информационо-комуникационих технологија потписали су министри унутрашњих послова Републике Србије Небојша Стефановић и Републике Српске Драган Лукач.

Обраћајући се представницима медија, премијерка Републике Србије Ана Брнабић је казала да је Влада Србије од 2014. године у различите пројекте локалних заједница у Српској до сада уложила око 21,5 милиона евра. „Те пројекте су кандидовале локалне заједнице као што је водоводни систем у селу Баљци у Билећи, ревитализација Старог града у Требињу, мост 'Братољуб', изградња магистралног пута Тјентиште-Брод на Дрини и други“, навела је Брнабић. Она је додала да сарадња Српске и Србије никада није била на вишем нивоу, што се види у свим области - од економије и политике до трговине, спорта и културе, те да је један од најзначајнијих и највећих пројеката који ће се у будућности заједнички реализовати изградња две хидроелектране. „Мислим да је ово историјски један од најзначајнијих пројеката. То ће бити наша прва заједничка енергетска инвестиција која ће утицати на енергетски рад и Србије и Српске. Свакако ће пуно значити за нашу енергетску стабилност и независност“, оценила је Брнабић, додавши: „Мислим да је ретко када била овако важна блискост и јединство српског народа“.

Премијерка Српске Жељка Цвијановић истакла је да је један од горенаведених закључака и први заједнички пројекат Српске и Србије у области енергетике а тиче се изградње две хидроелектране – „Фоча“ и „Паунци“ (укупне инсталисане снаге 90 мегавата) чија је вредност око 200 милиона евра. „То ће бити први пут да наше електропривреде заједнички реализују један важан пројекат. Надам се да ће то бити начин да се отворе врата за сву будућу сарадњу у области енергетике, где располажемо огромним ресурсима и потенцијалима, због чега то желимо да ставимо у функцију развоја Српске и Србије, али и друштва у целини и свих наших грађана“, навела је Цвијановић. Она је рекла да је усвојен и закључак о приступу према наменској индустрији – како пословно ојачати ове субјекте, како им омогућити да буду ангажовани на извршавању одређених послова за потребе Србије и како одредити њихов статус.
„Та сарадња се односи на 'Космос' у Бањалуци, 'Орао' у Бијељини и 'Фамос' у Палама“, поручила је Цвијановић. Такође, један од закључака односи се и на саобраћајну комуникацију, где су утврђени заједнички приоритети, попут настављања изградње аутопута од  Добоја преко Бијељине до границе са Србијом, те повезивање са Србијом од Источног Сарајева преко Вардишта код Вишеграда. Говорећи о изградњи моста „Братољуб“ на Дрини, који повезује Братунац и Љубовију, Цвијановић је изразила посебну захвалност Влади Србије и председнику Александру Вучићу, који је био иницијатор овог пројекта. Жељка Цвијановић је навела и да је реализација пројеката који се тичу туризма увелико у току, наводећи да се један од тих пројеката односи и на подручје Подриња, као и да се успешно проводи пројекат заједничких ђачких екскурзија, где се деца из Српске и Србије приближавају и боље упознавају једни друге. Коментаришући поједине активности које финансира Влада Републике Србије, она је навела изградњу школа, вртића, водовода, као и друге пројекте које су кандидовале локалне заједнице у Српској. Истовремено је додала и да је Република Српска опредељена да буде део изградње гасовода о коме Србија већ увелико преговара и подсетила да је Влада Републике Србије обезбедила 500.000,00 евра за подршку запошљавања младих у Републици Српској.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, у присуству потпредседника Владе и министра спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расима Љајића, министра здравља у Влади Републике Србије Златибора Лончара и генералног секретара МСП Вељка Одаловића, по завршетку заједничке седнице две владе посетио је Конзуларну канцеларију Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци са седиштем у Требињу. Том приликом је разговарао са запосленима у Конзуларној канцеларији, који су му пренели веома позитивне реакције бројних грађана Источне Херцеговине којима су током протеклих пет месеци пружане различите конзуларне услуге.

Генерални конзул В. Николић присуствовао је свечаном дочеку као и испраћају високе делегације Владе Републике Србије, коју је предводила премијерка Ана Брнабић.