Printer Friendly Version Завршне свечаности поводом обележавања 53. Кочићевог збора @ 28 August 2018 07:56 AM

Централни догађај књижевно-уметничког програма 53. Кочићевог збора, одржан је у суботу 25. августа 2018. године, у културном центру Бански двор.

На свечаној академији под називом “Кочићу у част”, традиционално је уручена књижевна награда “Петар Кочић”, књижевнику и академику Рајку Петрову Ногу, а награда “Змијањче” ученици О.Ш. “Србија” са Пала, Теодори Марковић. У културно уметничком делу програма наступили су бањалучки глумци, који су дочарали време у којем је Кочић живео.

Домаћин академије био је градоначелник Бања Луке и председник Организационог одбора 53. Кочићевог збора, Игор Радојичић, који је у свом обраћању нагласио да је главни мотив академије 150. година Српске читаонице

Завршна манифестација 53. Кочићевог збора одржана је у недељу 26. августа 2018. г, у Стричићима, родном селу Петра Кочића. У оквиру Централне свечаности, Музеј Републике Српске организовао је и изложбу под називом “Кочићево огњиште”, аутора Владимира Ђукановића, а  пројекат формирања збирке заједнички су организовали Музеј Републике Српске, Град Бања Лука и Туристичка организација Града Бања Лука.

Културно-уметничком програму присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, председница Владе Р. Српске Жељка Цвијановић, већи број министара у Влади Р. Српске, градоначелник Бања Луке Игор Радојичић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу АП Војводине Огњен Бјелић, представници бројних институција и неколико хиљада грађана.

Испред Генералног конзулата Републике Србије на завршним свечаностима присуствовали су конзул Драган Протић и вицеконзул Перица Николић.