Printer Friendly Version Generalni konzul V. Nikolić prisustvovao obeležavanju slave Grada Trebinja @ 21 August 2018 02:45 PM

Generalni konzul Republike Srbije u Republici Srpskoj, BiH, Vladimir Nikolić prisustvovao je obeležavanju slave Grada Trebinja, 18. i 19. avgusta 2018. godine. Svečano obeležavanje počelo je uoči Preobraženja Gospodnjeg otvaranjem Sajma meda i vina, nakon čega su otvorene izložbe fotografija „Sve će to narod pozlatiti“, posvećena ratnoj siročadi i invalidima iz Velikog rata, kao i radova Atanasija Popovića – prvog akademski obrazovanog likovnog umetnika iz Trebinja, a povodom sedamdeset godina od njegove smrti.

Posebnu pažnju javnosti privukla je izložba slika posvećena ratnoj siročadi i invalidima Prvog svetskog rata, koja je organizovana 18.8.t.g. u galeriji Kulturnog centra, zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa Narodnim muzejom iz Šapca. Prema zamisli autora izložbe - Branislava Stankovića, Gordane Bulović i Mirka Pekovića, na 30-ak fotografija su prikazana stradanja, pre svega, dece – ratne siročadi, ali i običnih „malih ljudi“ koji su i najveće žrtve. Otvarajući izložbu, predsednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak je istakao da su Srbi imali najveće gubitke u odnosu na ukupan broj stanovnika od svih zemalja uključenih u sukobe.

Nakon toga, u galeriji Muzeja Hercegovine otvorena je izložba radova Atanasija Popovića. Na izložbi su predstavljene Popovićeve slike i crteži – portreti, pejsaži, gradski motivi, platna socijalne tematike – iz fundusa Umetničke galerije Bosne i Hercegovine iz Sarajeva, Umetničke galerije Dubrovnika, Srpske pravoslavne crkvene opštine Dubrovnik, kao i Muzeja Hercegovine Trebinje, koji u stalnoj postavci čuva i najveći broj njegovih umetničkih dela.
Svečanosti su nastavljene 19. avgusta, Svetom arhijerejskom liturgijom koju je predvodio vladika Grigorije sa sveštenstvom SPC. Obraćajući se velikom broju okupljenih vernika, Grigorije je poručio da je Preobraženje, praznik spasenja i odobrotvorenja.

Prilikom održavanja svečane sednice u Kulturnom centru, vladika Grigorije prisutnima je rekao da ne vidi kraj rastu i razvoju Trebinja, dodavši da je to grad u kome je proveo više od pola svog dosadašnjeg života, kao i da veliki pesnik Jovan Dučić nikada nije živio u Trebinju, ali da je čitav svoj život živeo za ovaj grad. Obraćanje je završio porukom: „I ja tako mislim da ostatak života neću dugo živeti u Trebinju, ali ću živeti za ovaj grad. I mesto koje sam izabrao da budem u Nemačkoj – Dizeldorf, mnogo liči na Trebinje, ima reku, stari grad, kulturu, tradiciju, istoriju i pesnika Hajnriha Hajnea, kao što Trebinje ima svog Dučića“. On je pozvao sve gađane i goste Trebinja da u večernjim satima, nakon prazničnog večernjeg, koje je počelo u 20.00 sati, dođu ispred Sabornog hrama i prisustvuju svečanoj litiji.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prisustvovao litiji i svečanostima u Trebinju, rekao je da je to veličanstven dan koji ima simboličan, a ne samo verski karakter. Dodik je istakao da je evidentno da se i grad i ljudi u proteklom periodu preobrazili i da se uspelo realizovati niz značajnih investicija i procesa koji će obeležiti i povećati kapacitet, snagu i lepotu Trebinja. „To je svakako i moj razlog zbog čega sam ovde, a dodatni razloge je i taj jer je naš vladika Grigorije određen na novu dužnost i hoću večeras da budem sa njim“, rekao je Dodik. On je kazao da je vladika mnogo učinio za Hercegovinu i Trebinje i da je i kao predsednik Vlade i Republike Srpske sa njim radio na mnogim projektima, te da su imali volje i snage da zajedničkom sinergijom obezbede značajne investicije za ovaj grad. „Vladika Grigorije je bio koegzistencijalni i konstruktivni element u političkom smislu same Hercegovine, ličnost koja je obeležila vreme i ne samo rukovođenje i upravljanje crkvom, već i upravljanje čitavim životom i privrednim i drugim“, naveo je Dodik.

Ovogodišnje preobraženske svečanosti u Trebinju završene su koncertom Aleksandre Radović na Trgu slobode.