Printer Friendly Version Генерални конзул В. Николић присуствовао обележавању славe Града Требиња @ 21 August 2018 02:42 PM

Генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, БиХ, Владимир Николић присуствовао је обележавању славе Града Требиња, 18. и 19. августа 2018. године. Свечано обележавање почело је уочи Преображења Господњег отварањем Сајма меда и вина, након чега су отворене изложбе фотографија „Све ће то народ позлатити“, посвећена ратној сирочади и инвалидима из Великог рата, као и радова Атанасија Поповића – првог академски образованог ликовног уметника из Требиња, а поводом седамдесет година од његове смрти.

Посебну пажњу јавности привукла је изложба слика посвећена ратној сирочади и инвалидима Првог светског рата, која је организована 18.8.т.г. у галерији Културног центра, захваљујући дугогодишњој сарадњи са Народним музејом из Шапца. Према замисли аутора изложбе - Бранислава Станковића, Гордане Буловић и Мирка Пековића, на 30-ак фотографија су приказана страдања, пре свега, деце – ратне сирочади, али и обичних „малих људи“ који су и највеће жртве. Отварајући изложбу, председник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак је истакао да су Срби имали највеће губитке у односу на укупан број становника од свих земаља укључених у сукобе.

Након тога, у галерији Музеја Херцеговине отворена је изложба радова Атанасија Поповића. На изложби су представљене Поповићеве слике и цртежи – портрети, пејсажи, градски мотиви, платна социјалне тематике – из фундуса Уметничке галерије Босне и Херцеговине из Сарајева, Уметничке галерије Дубровника, Српске православне црквене општине Дубровник, као и Музеја Херцеговине Требиње, који у сталној поставци чува и највећи број његових уметничких дела.

Свечаности су настављене 19. августа, Светом архијерејском литургијом коју је предводио владика Григорије са свештенством СПЦ. Обраћајући се великом броју окупљених верника, Григорије је поручио да је Преображење, празник спасења и одобротворења.


Приликом одржавања свечане седнице у Културном центру, владика Григорије присутнима је рекао да не види крај расту и развоју Требиња, додавши да је то град у коме је провео више од пола свог досадашњег живота, као и да велики песник Јован Дучић никада није живио у Требињу, али да је читав свој живот живео за овај град. Обраћање је завршио поруком: „И ја тако мислим да остатак живота нећу дуго живети у Требињу, али ћу живети за овај град. И место које сам изабрао да будем у Немачкој – Дизелдорф, много личи на Требиње, има реку, стари град, културу, традицију, историју и песника Хајнриха Хајнеа, као што Требиње има свог Дучића“. Он је позвао све гађане и госте Требиња да у вечерњим сатима, након празничног вечерњег, које је почело у 20.00 сати, дођу испред Саборног храма и присуствују свечаној литији.

Председник Републике Српске Милорад Додик, који је присуствовао литији и свечаностима у Требињу, рекао је да је то величанствен дан који има симболичан, а не само верски карактер. Додик је истакао да је евидентно да се и град и људи у протеклом периоду преобразили и да се успело реализовати низ значајних инвестиција и процеса који ће обележити и повећати капацитет, снагу и лепоту Требиња. „То је свакако и мој разлог због чега сам овде, а додатни разлоге је и тај јер је наш владика Григорије одређен на нову дужност и хоћу вечерас да будем са њим“, рекао је Додик. Он је казао да је владика много учинио за Херцеговину и Требиње и да је и као председник Владе и Републике Српске са њим радио на многим пројектима, те да су имали воље и снаге да заједничком синергијом обезбеде значајне инвестиције за овај град. „Владика Григорије је био коегзистенцијални и конструктивни елемент у политичком смислу саме Херцеговине, личност која је обележила време и не само руковођење и управљање црквом, већ и управљање читавим животом и привредним и другим“, навео је Додик.

Овогодишње преображенске свечаности у Требињу завршене су концертом Александре Радовић на Тргу слободе.