Printer Friendly Version Konzul Radoslav Ilić otvorio tradicionalne viteške igre u Trebinju @ 10 August 2018 07:26 PM

U okviru projekta „Povratak tradiciji - ćirilična kultura i tradicionalne igre“ uz podršku Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Književno udruženje „Susret“ Trebinje organizovalo je 09. avgusta 2018. godine manifestaciju tradicionalnih srpskih viteških nadmetanja „Dušanov mač, Stefanov štit“, koju je otvorio konzul Radoslav Ilić, šef Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije Banja Luka sa sedištem u Trebinju.

Otvarajući prvu manifestaciju tradicionalnih srpskih viteških nadmetanja u Trebinju, Ilić je podsetio na činjenicu da su srpski vitezovi svojim viteštvom, hrabrošću, znanjem i umećem, uvek uspevali da odbrane najviše interese svog naroda. Zato i naziv manifestacije „Dušanov mač, Stefanov štit“, nije slučajno odabran, poručio je Ilić. Takmičare je pozvao da pokažu svoje sposobnosti u sportskom nadmetanju, ali i u tome kakav primer mogu dati mladima koji su se u velikom broju odazavali na poziv organizatora, kako bi se takmičili u bacanju kamena s ramena, kugle, potezanju konopca, skoku u dalj i drugim tradicionalnim srpskim veštinama.

Najbolji su dobili medalje, knjige o slavnim srpskim junacima, odnosno nagrade koje su prilagođene vremenu iz viteških nadmetanja, a organizatori su pripremili i bogat ručak za preko petsto ljudi koju se bodrili takmičare.