Printer Friendly Version Конзул Радослав Илић отворио традиционалне витешке игре у Требињу @ 10 August 2018 07:24 PM

У оквиру пројекта „Повратак традицији - ћирилична култура и традиционалне игре“ уз подршку Министарство спољних послова Републике Србије, Управe за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Књижевно удружење „Сусрет“ Требиње организовало је 09. августа 2018. године манифестацију традиционалних српских витешких надметања „Душанов мач, Стефанов штит“, коју је отворио конзул Радослав Илић, шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука са седиштем у Требињу.

Отварајући прву манифестацију традиционалних српских витешких надметања у Требињу, Илић је подсетио на чињеницу да су српски витезови својим витештвом, храброшћу, знањем и умећем, увек успевали да одбране највише интересе свог народа. Зато и назив манифестације „Душанов мач, Стефанов штит“, није случајно одабран, поручио је Илић. Такмичаре је позвао да покажу своје способности у спортском надметању, али и у томе какав пример могу дати младима који су се у великом броју одазавали на позив организатора, како би се такмичили у бацању камена с рамена, кугле, потезању конопца, скоку у даљ и другим традиционалним српским вештинама.

Најбољи су добили медаље, књиге о славним српским јунацима, односно награде које су прилагођене времену из витешких надметања, а организатори су припремили и богат ручак за преко петсто људи коју се бодрили такмичаре.