Printer Friendly Version Predstavljeno najbolje idejno rešenje za izgradnju Duhovnog centra u Mrkonjićima @ 10 August 2018 07:23 PM

Najbolje idejno rešenja za izgradnju Pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija Ostoškog, koje Republika Srbija finansira sa 400.000,00 evra, izradilo je trebinjsko preduzeće „Kontura“.

Prezentaciji idejnog rešenja, koje je organizovano u Gradskoj upravi Trebinje, prisustvovao je i konzul Radoslav Ilić, šef Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije Banja Luka, sa sedištem u Trebinju.

Obraćajući se predstavnicima medijskih kuća, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je: „Zajedno ćemo raditi u dogovoru sa Vladom Republike Srbije i Republike Srpske,  meštanima Mrkonjića i  donatorima, koji su zainteresovani za izgradnju ovog kompleksa. Već imamo donatore, a sav iznos novca smo obzebedili  i  nisu nam potrebna dodatna budžetska sredstva“.

Šef konzularne kancelarije u Trebinju, konzul Radoslav Ilić, podsetio je na činjenicu da je projekat u Mrkonjićima samo jedan u nizu koje podržava Vlada Srbije, zahvaljujući Specijalnim paralelnim vezama Republike Srbije i Republike Srpske. Posebno je istakao da je od početka ove godine Srbija donirala skoro 20 miliona KM za različite infrastrukturne projekte, koji će se realizovati u velikom broju opština širom Republike Srpske. On je najavio i zajedničku sednicu Vlada Republike Srbije i Republike Srpske u Trebinju, na kojoj će se razgovarati o novim infrastrukturnim i drugim zajedničkim projektima koji će služiti na dobrobit svih građana.

Ilić je podsetio da je završen Projekat za izgradnju vodovodnog sistema u bilećkom selu Baljci, čiju izgradnju će Republika Srbija u potpunosti finansirati, dodavši da su sredstva već doznačena na račun Vlade Republike Srpske. Takođe, istakao je da će deci u trebinjskom vrtiću „Srbija“, koji je izgrađen zahvaljujući donaciji Republike Srbije u iznosu od 500.000,00 evra, kompanija Dunav osiguranje a.d. Banja Luka, koja je u većinskom vlasništvu Republike Srbije, obezbediti besplatno osiguranje tokom prve godine boravka u vrtiću.

Ukupna vrednost izgradnje Pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija Ostoškog, koji će se prostirati na oko 800 kvadratnih metara korisne površine, procenjena je na nešto više od 800.000,00 evra. Grad Trebinje će iz budžeta finansirati izradu glavnog projekta, a početak radova je planiran za proleće 2019. godine.