Printer Friendly Version Представљено најбоље идејно решење за изградњу Духовног центра у Мркоњићима @ 10 August 2018 07:21 PM

Најбоље идејно решења за изградњу Православног духовног центра у Мркоњићима, родном селу Светог Василија Остошког, које Република Србија финансира са 400.000,00 евра, израдило је требињско предузеће „Контура“.

Презентацији идејног решења, које је организовано у Градској управи Требиње, присуствовао је и конзул Радослав Илић, шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу.

Обраћајући се представницима медијских кућа, градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је: „Заједно ћемо радити у договору са Владом Републике Србије и Републике Српске,  мештанима Мркоњића и  донаторима, који су заинтересовани за изградњу овог комплекса. Већ имамо донаторе, а сав износ новца смо обзебедили  и  нису нам потребна додатна буџетска средства“.

Шеф конзуларне канцеларије у Требињу, конзул Радослав Илић, подсетио је на чињеницу да је пројекат у Мркоњићима само један у низу које подржава Влада Србије, захваљујући Специјалним паралелним везама Републике Србије и Републике Српске. Посебно је истакао да је од почетка ове године Србија донирала скоро 20 милиона КМ за различите инфраструктурне пројекте, који ће се реализовати у великом броју општина широм Републике Српске. Он је најавио и заједничку седницу Влада Републике Србије и Републике Српске у Требињу, на којој ће се разговарати о новим инфраструктурним и другим заједничким пројектима који ће служити на добробит свих грађана.

Илић је подсетио да је завршен Пројекат за изградњу водоводног система у билећком селу Баљци, чију изградњу ће Република Србија у потпуности финансирати, додавши да су средства већ дозначена на рачун Владе Републике Српске. Такође, истакао је да ће деци у требињском вртићу „Србија“, који је изграђен захваљујући донацији Републике Србије у износу од 500.000,00 евра, компанија Дунав осигурање а.д. Бања Лука, која је у већинском власништву Републике Србије, обезбедити бесплатно осигурање током прве године боравка у вртићу.

Укупна вредност изградње Православног духовног центра у Мркоњићима, родном селу Светог Василија Остошког, који ће се простирати на око 800 квадратних метара корисне површине, процењена је на нешто више од 800.000,00 евра. Град Требиње ће из буџета финансирати израду главног пројекта, а почетак радова је планиран за пролеће 2019. године.