Printer Friendly Version Generalni konzul V. Nikolić gostovao na RTRS u emisiji „Srpska danas“ @ 8 August 2018 10:38 AM

Generalni konzul V. Nikolić gostovao je na Radio televiziji Republike Srpske, 07. avgusta 2018. godine, u emisiji „Srpska danas“. Težišna tema razgovora, koji je trajao oko 12 minuta, bila je saradnja Republike Srbije i Republike Srpske .

U najavi teme, novinar RTRS Vanja Furtula, podsetila je na činjenicu da je generalni konzul V. Nikolić „svedok rasta dobre saradnje i dobrih odnosa između R. Srbije i RS“ i upitala za komentar u vezi skorašnjeg sastanka koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao sa predsednikom RS Miloradom Dodikom (15.7.2018. godine).

Nikolić je istakao da je, iz godine u godinu, saradnja sve bolja i plodonosnija. Pritom je podsetio na zaključke gorenavedenog sastanka, kada je donešena politička odluka da Srbija i RS zajedno prave integralni auto put koji će spojiti Banja Luku i Beograd, rekavši da će to biti najznačajniji i najvredniji projekat koji će raditi Srbija i RS. „Kad se takva odluka donese, onda će se ona i realizovati. Ostaje samo da se dogovore detalji, odnosno gde će biti pristupna tačka“, izjavio je V. Nikolić.

Takođe, on je istakao da je Republika Srbija, od početka 2018. godine do sada, dala RS 9.755.000,00 evra, za infrastrukturne projekte. Izdvojio je da je bio prisutan na potpisivanju ugovora, koje je ministar finansija u Vladi RS Zoran Tegeltija, realizovao sa svim gradonačelnicima i načelnicima opštine iz RS, koji su primili pomenutu donaciju. Posebno je naglasio zadovoljstvo činjenicom da dodeljivanjem sredstava Srbija na najbolji mogući način pokazuje privrženost Srpskoj i da je pri tom rukovođena jedino dobrobiti svih građana Republike Srpske. „ Jedina želja Srbije je da ova sredstva budu brzo i efikasno utrošena za opšte dobro svih stanovnika opština kojima je novac dodeljen uz nadu da će rezultati u najskorije vreme biti vidljivi.“ U prilog tome govori i nedavna poseta koju je učinio opštini Čelinac koja će, zahvaljujući donaciji Srbije, napraviti jedan divan most na reci Vrbanji u centru grada. Na sličan način će postupati i druge opštine, odnosno poštovati odluku Vlade Srbije da novac bude utrošen za realizaciju konkretnih projekata. Nikolić je rekao i da je posebno važna poruka koju tim putem šalje Srbija, koja sa velikom ljubavlju odvaja od sebe i svojih građana, da bi dala Republici Srpskoj. Na taj način se, pored jasnog i često potenciranog deklarativnog opredeljenja da Srbija poštuje Bosnu i Hercegovinu i da voli Republiku Srpsku, to sada i delima pokazuje. „Mislim da nema lepšeg izražavanja ljubavi nego davanjem, tako da sam siguran da se i Srbija dobro oseća kad daje Srpskoj“, poručio je Nikolić.

U nastavku razgovora, Nikolić je govorio o realizaciji brojnih projekata na teritoriji RS, nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, a koji su finansirani od strane Srbije mada je i ona tada bila suočena sa još većim posledicama od poplava. On je istakao da je te godine Srbija dala milion evra za obnovu četiri škole i dobojske bolnice, rekavši da su sve četiri škole (Šamac, Prijedor, Žabalj i Crkvina) obnovljene u rekordnom roku. Izdvojio je školu u Crkvini kod Šamca, koja je bila potpuno devastirana i izgrađena kao nov objekat, a puštena je u rad 01.02.2016. godine (kao poslednja u nizu popravljenih škola). Taj događaj, otvaranja škole u Crkvini, bio je veoma emotivan jer su mu prisustvovali tadašnji predsednik Vlade Srbije A. Vučić i predsednik RS M. Dodik (škola je ponela naziv „Srbija“). Gledaocima RTRS-a Nikolić je poručio da su njegova očekivanja da će i poslednja donacija, koja je dodeljena u maju t.g. isto tako biti brzo i efikasno realizovana na dobrobit svih građana RS.

Povodom pitanja o opravdanosti otvaranja Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjaluci, sa sedištem u Trebinju, Nikolić je rekao da je ona veoma opravdala svoju svrhu, i to u praktičnom i simboličkom smislu. Pojasnio je da je na taj način Srbija, kroz diplomatsko delovanje, prisutna u svih sedam opština Istočne Hercegovine. Posebno je izdvojio angažovanje šefa Konzularne kancelarije konzula R. Ilića,  rekavši da radi na konkretnim projektima. Istakao je da je u toku realizacija značajnog projekta, pod nazivom „Hercegovačka kuća“, kako bi se svi autohtoni proizvodi iz Istočne Hercegovine skupili na jednom mestu i plasirali u Beogradu. Podsetio je i na činjenicu da je Srbija već obezbedila prostor za smeštaj „Hercegovačke kuće“, čime će se stanovnicima Beograda i Srbije omogućiti da u tom prostoru mogu kupiti najkvalitetnije proizvode iz Hercegovine. Rekao je da projekat vodi Agrarni fond Grada Trebinja, a Konzularna kancelariji te aktivnosti sinhronizuje kako bi se na taj način pomoglo privredi ne samo Istočne Hercegovine već i čitave RS.

Diskutujući o unapređenju saradnje u oblasti kulture, Nikolić je naveo da je tokom dosadašnjeg rada u Banjaluci posebnu pažnju poklonio toj vrsti saradnje, tako da je teško nabrojati šta je sve organizovano do sada. Izdvojio je gostovanje Nacionalnog ansambla „Kolo“, operskih zvezda iz Narodnog pozorišta u Beogradu, koje su „zasenile i osunčale dušu publici u punoj sali Banskog dvora“; gostovanje Biljane Krstića sa „Bistrikom“, na banjalučkom gradskom trgu „Krajine“, kao i niz drugih događaja koji su organizovani pod sloganom „Republici Srpskoj na dar“.

Na kraju razgovora, dotaknuta je tema interesovanja građana RS za državljanstvo Srbije. Generalni konzul Nikolić je, s tim u vezi, naglasio da interesovanje za državljanstvo Republike Srbije „ne jenjava“, odnosno da je to svakodnevna aktivnost u Generalnom konzulatu Banja Luka, kao i u Konzularnoj kancelariji Trebinje. Dodatno je objasnio da je to jedna od aktivnosti koja posebno interesuje građane RS jer time rešavaju „papire Srbije“ i stvaraju uslove da mogu dobiti i pasoš R. Srbije, što je svakodnevna aktivnost u DKP-ima na teritoriji RS, BiH. Zahvaljujući činjenici da je izdavanje pasoša u Banjaluci omogućeno od 2013. godine, do sada je više hiljada putnih isprava Srbije izdato građanima RS, za šta su ranije morali ići u Srbiju. To se može nazvati „najkonkretnijim doprinosom specijalnim paralelnim vezama koje smo mogli da napravimo, jer smo u praktičnom smislu omogućili da to građani RS mogu rešiti ovde, odnosno da ne moraju zbog toga ići u Srbiju više puta“, zaključio je Nikolić.

Sadržaj emisije Srpska danas, u kojoj je gostovao generalni konzul Vladimir Nikolić, može se pogledati na sajtu RTRS-a, http://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=78712