Printer Friendly Version Генерални конзул В. Николић гостовао на РТРС у емисији „Српска данас“ @ 8 August 2018 10:35 AM

Генерални конзул В. Николић гостовао је на Радио телевизији Републике Српске, 07. августа 2018. године, у емисији „Српска данас“. Тежишна тема разговора, који је трајао око 12 минута, била је сарадња Републике Србије и Републике Српске .

У најави теме, новинар РТРС Вања Фуртула, подсетила је на чињеницу да је генерални конзул В. Николић „сведок раста добре сарадње и добрих односа између Р. Србије и РС“ и упитала за коментар у вези скорашњег састанка који је председник Србије Александар Вучић имао са председником РС Милорадом Додиком (15.7.2018. године).

Николић је истакао да је, из године у годину, сарадња све боља и плодоноснија. Притом је подсетио на закључке горенаведеног састанка, када је донешена политичка одлука да Србија и РС заједно праве интегрални ауто пут који ће спојити Бања Луку и Београд, рекавши да ће то бити најзначајнији и највреднији пројекат који ће радити Србија и РС. „Кад се таква одлука донесе, онда ће се она и реализовати. Остаје само да се договоре детаљи, односно где ће бити приступна тачка“, изјавио је В. Николић.

Такође, он је истакао да је Република Србија, од почетка 2018. године до сада, дала РС 9.755.000,00 евра, за инфраструктурне пројекте. Издвојио је да је био присутан на потписивању уговора, које је министар финансија у Влади РС Зоран Тегелтија, реализовао са свим градоначелницима и начелницима општине из РС, који су примили поменуту донацију. Посебно је нагласио задовољство чињеницом да додељивањем средстава Србија на најбољи могући начин показује приврженост Српској и да је при том руковођена једино добробити свих грађана Републике Српске. „ Једина жеља Србије је да ова средства буду брзо и ефикасно утрошена за опште добро свих становника општина којима је новац додељен уз наду да ће резултати у најскорије време бити видљиви.“ У прилог томе говори и недавна посета коју је учинио општини Челинац која ће, захваљујући донацији Србије, направити један диван мост на реци Врбањи у центру града. На сличан начин ће поступати и друге општине, односно поштовати одлуку Владе Србије да новац буде утрошен за реализацију конкретних пројеката. Николић је рекао и да је посебно важна порука коју тим путем шаље Србија, која са великом љубављу одваја од себе и својих грађана, да би дала Републици Српској. На тај начин се, поред јасног и често потенцираног декларативног опредељења да Србија поштује Босну и Херцеговину и да воли Републику Српску, то сада и делима показује. „Мислим да нема лепшег изражавања љубави него давањем, тако да сам сигуран да се и Србија добро осећа кад даје Српској“, поручио је Николић.

У наставку разговора, Николић је говорио о реализацији бројних пројеката на територији РС, након катастрофалних поплава 2014. године, а који су финансирани од стране Србије мада је и она тада била суочена са још већим последицама од поплава. Он је истакао да је те године Србија дала милион евра за обнову четири школе и добојске болнице, рекавши да су све четири школе (Шамац, Приједор, Жабаљ и Црквина) обновљене у рекордном року. Издвојио је школу у Црквини код Шамца, која је била потпуно девастирана и изграђена као нов објекат, а пуштена је у рад 01.02.2016. године (као последња у низу поправљених школа). Тај догађај, отварања школе у Црквини, био је веома емотиван јер су му присуствовали тадашњи председник Владе Србије А. Вучић и председник РС М. Додик (школа је понела назив „Србија“). Гледаоцима РТРС-а Николић је поручио да су његова очекивања да ће и последња донација, која је додељена у мају т.г. исто тако бити брзо и ефикасно реализована на добробит свих грађана РС.

Поводом питања о оправданости отварања Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци, са седиштем у Требињу, Николић је рекао да је она веома оправдала своју сврху, и то у практичном и симболичком смислу. Појаснио је да је на тај начин Србија, кроз дипломатско деловање, присутна у свих седам општина Источне Херцеговине. Посебно је издвојио ангажовање шефа Конзуларне канцеларије конзула Р. Илића,  рекавши да ради на конкретним пројектима. Истакао је да је у току реализација значајног пројекта, под називом „Херцеговачка кућа“, како би се сви аутохтони производи из Источне Херцеговине скупили на једном месту и пласирали у Београду. Подсетио је и на чињеницу да је Србија већ обезбедила простор за смештај „Херцеговачке куће“, чиме ће се становницима Београда и Србије омогућити да у том простору могу купити најквалитетније производе из Херцеговине. Рекао је да пројекат води Аграрни фонд Града Требиња, а Конзуларна канцеларији те активности синхронизује како би се на тај начин помогло привреди не само Источне Херцеговине већ и читаве РС.

Дискутујући о унапређењу сарадње у области културе, Николић је навео да је током досадашњег рада у Бањалуци посебну пажњу поклонио тој врсти сарадње, тако да је тешко набројати шта је све организовано до сада. Издвојио је гостовање Националног ансамбла „Коло“, оперских звезда из Народног позоришта у Београду, које су „засениле и осунчале душу публици у пуној сали Банског двора“; гостовање Биљане Крстића са „Бистриком“, на бањалучком градском тргу „Крајине“, као и низ других догађаја који су организовани под слоганом „Републици Српској на дар“.

На крају разговора, дотакнута је тема интересовања грађана РС за држављанство Србије. Генерални конзул Николић је, с тим у вези, нагласио да интересовање за држављанство Републике Србије „не јењава“, односно да је то свакодневна активност у Генералном конзулату Бања Лука, као и у Конзуларној канцеларији Требиње. Додатно је објаснио да је то једна од активности која посебно интересује грађане РС јер тиме решавају „папире Србије“ и стварају услове да могу добити и пасош Р. Србије, што је свакодневна активност у ДКП-има на територији РС, БиХ. Захваљујући чињеници да је издавање пасоша у Бањалуци омогућено од 2013. године, до сада је више хиљада путних исправа Србије издато грађанима РС, за шта су раније морали ићи у Србију. То се може назвати „најконкретнијим доприносом специјалним паралелним везама које смо могли да направимо, јер смо у практичном смислу омогућили да то грађани РС могу решити овде, односно да не морају због тога ићи у Србију више пута“, закључио је Николић.

Садржај емисије Српска данас, у којој је гостовао генерални конзул Владимир Николић, може се погледати на сајту РТРС-а, http://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=78712