Printer Friendly Version Генерални конзул В. Николић присуствовао освештању новоизграђеног Храма Светог Саве у Мркоњић Граду и обишао Међународну ликовну колонију @ 3 August 2018 09:13 AM

Генерални конзул Владимир Николић присуствовао је, 02. августа 2018. године, освештању новоизграђеног Храма Светог Саве у Мркоњић Граду. Чин освештања предводио је Његова светост патријарх српски Иринеј, након чега је уследила архијерејска литургија. Ктитор храма је Младен Милановић, бизнисмен, а чин освештања обављен је у оквиру обележавања Светог пророка Илије - крсне славе општине Мркоњић Град.


Патријарх Иринеј је рекао да је Младен Милановић скроман човек који попут српског краља Милутина, који је подигао више од 40 цркава у своје време, следи свети пут и пример. „Народ који има овакве ктиторе, који подижу свете храмове, никада неће пропасти. Потребни су нам овакви људи и дела у овом турбулентном времену. Храмовима које имамо дивимо се и ми и цели свет“, поручио је патријарх Иринеј. Након освештања патријарх српски Иринеј, свечано је предао кључеве храма ктитору Младену Милановићу.

Освештању Храма присуствовали су председник Републике Српске (РС), Милорад Додик, председница Владе РС Жељка Цвијановић, министар финансија Зоран Тегелтија, министар унутрашњих послова РС Драган Лукач, министар рада и борачко-инвалидске заштите Р. Српске Миленко Савановић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић, градоначелник Љубљане Зоран Јанковић, као и бројне званице из Републике Србије, Републике Српске и региона.


Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да су данашње освештање Храма Светог Саве у Мркоњић Граду и долазак Његове светости патријарха Иринеја важни за Српску. „Повод доласка патријарха Иринеја значајан је и за нас и за Српску православну цркву“, поручио је Додик. Он је истакао да је повод данашњег окупљања прослављање великог успеха, те да присуство мноштва људи говори о српском јединству које треба неговати. „Не треба заборавити да је Мркоњић Град 1995. године био опустошен, окупиран, запаљен и опљачкан, а обележавањем изградње Храма славимо живот“, нагласио је Додик. Он је захвалио ктитору Младену Милановићу, што је одлучио да на овај начин трајно обележи своју припадност српском народу и православној вери.

Председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је ово изузетно важан дан и за Мркоњић Град и за Српску. „Посета Његове светости, бројних владика и грађана показује колико је важно да градимо духовност, да не заборавимо све вредности на којима почива наше друштво и да сви верујемо у јаку Републику Српску“, истакла је Цвијановићева. Она је нагласила и да целокупна овогодишња прослава славе општине Мркоњић Град - Светог пророка Илије показује заједништво.

Након присуства освештању Храма Светог Саве, генерални конзул Владимир Николић је обишао Међународну ликовну колонију „Плива 2018“, која се традиционално организује на реци Пливи, недалеко од Шипова.

Академик и организатор колоније Миливоје Унковић, дочекао је генералног конзула у присуству ликовних уметника из Србије и рекао да на овогодишњој колонији учествује 17 уметника, који су прошли селекцију академског вајара. Они ће оставити своје радове, који ће носити „призвук Пиве“, истакао је Унковић. Истовремено је подсетио на чињеницу да ће њихова дела обогатити неколико градова у Републици Српској.

Такође, он је напоменуо и да је сваке вечери за уметнике организовао различите програмске садржаје из области културе, што је учеснике ове Међународне колоније додатно мотивисало за стварање јединствених ликовних дела.