Printer Friendly Version Obeleženo 143. godine od ustanka u Nevesinju – Nevesinjska puška @ 17 July 2018 08:35 AM

Zvanično obeležavanje 143. godine od ustanka protiv otomanske imperije (poznat pod nazivom - Prva „Nevesinjska puška“), koji je podignut 9. jula 1875. godine u selu Krekovi kod Nevesinja, realizovano je u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, 12. jula 2018. godine.

Prva Nevesinjska puška iz 1875. godine predstavlja jedan od najznačajnijih istorijskih događaja srpskog naroda u drugoj polovini 19. veka. Ustanak se brzo proširio na čitavu Bosnu i Hercegovinu, da bi vremenom prerastao u srpsko-turski rat.

Berlinskim kongresom, održanim 1878. godine, Srbija i Crna Gora dobile su nezavisnost i teritorijalno proširenje, dok je Austrougarska na 30 godina okupirala BiH. U okviru ove manifestacije obeležena su još dva značajna događaja iz istorije nevesinjskog kraja – Uloški ustanak iz 1882. godine i prvi oružani otpor protiv fašizma 1941. godine u selu Drežanj.

Vence na spomen obeležje u selu Krekovi položili su izaslanik predsednika Republike Srpske Goran Đajić, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Ilija Tamindžija, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović, izaslanik člana Predsedništva BiH iz R. Srpske Velimir Sakan, načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović, predstavnici boračkih udruženja, Trećeg pešadijskog /R. Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i grada Trebinja.

Ispred Generalnog konzulata Republike Srbije Banja Luka, venac je položio konzul Radoslav Ilić, šef Konzularne kancelarije u Trebinju.