Printer Friendly Version Обележено 143. године од устанка у Невесињу – Невесињска пушка @ 17 July 2018 08:27 AM

Званично обележавање 143. године од устанка против отоманске империје (познат под називом - Прва „Невесињска пушка“), који је подигнут 9. јула 1875. године у селу Крекови код Невесиња, реализовано је у организацији Одбора Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова, 12. јула 2018. године.

Прва Невесињска пушка из 1875. године представља један од најзначајнијих историјских догађаја српског народа у другој половини 19. века. Устанак се брзо проширио на читаву Босну и Херцеговину, да би временом прерастао у српско-турски рат.

Берлинским конгресом, одржаним 1878. године, Србија и Црна Гора добиле су независност и територијално проширење, док је Аустроугарска на 30 година окупирала БиХ. У оквиру ове манифестације обележена су још два значајна догађаја из историје невесињског краја – Улошки устанак из 1882. године и први оружани отпор против фашизма 1941. године у селу Дрежањ.

Венце на спомен обележје у селу Крекови положили су изасланик председника Републике Српске Горан Ђајић, посланик у Народној скупштини Српске Илија Таминџија, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић, изасланик члана Председништва БиХ из Р. Српске Велимир Сакан, начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић, представници борачких удружења, Трећег пешадијског /Р. Српска/ пука Оружаних снага БиХ и града Требиња.

Испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, венац је положио конзул Радослав Илић, шеф Конзуларне канцеларије у Требињу.