Printer Friendly Version Zajedničko obeležavanje godišnjice bitke na Kozari @ 3 July 2018 01:10 PM

Zvanična ceremonija zajedničkog obeležavanja 76-te godišnjice od bitke na Kozari, održana je 1. jula 2018. godine kod spomen obeležja na Mrakovici.

Od 2015. godine, ceremonija obeležavanja je sastavni deo Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, koju zajedno organizuju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja R. Srbije i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite R. Srpske. Obeležavanju su pored ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja R. Srbije Zorana Đorđevića, koji je ujedno bio izaslanik predsednika Republike Srbije, prisustvovali i studenti Kriminalističko-policijske i Vojne akademije iz Beograda i predstavnici Udruženja za negovanje tradicija.

Ispred Republike Srpske, zvaničnoj ceremoniji prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, izaslanik srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Velimir Sakan, delegacija Vlade R. Srpske, delegacija Narodne skupštine R. Srpske, predstavnici Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH (iz R. Srpske), predstavnici potkozarskih opština i gradova, organizacije i udruženja proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici SUBNOR-a R. Srpske i brojni građani.

Obraćajući se prisutnima, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, pozdravivši prisutne, ukazao je da se komemoracijom žrtvama bitke na Kozari i ustaškog genocida nad srpskim narodom, nanosi novi poraz fašizmu, da će se tako nastaviti i u budućnosti i da je srpski narod uvek bio na strani pravde.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je srpski narod u prošlosti, bio žrtva naroda sa kojima je delio životni prostor. Podsetio je prisutne na srpska stratišta, na činjenicu da su ustaše ubijale Srbe širom NDH i BiH, te koncetracionim logorima, pomenuvši Pag, Jadovno, Jasenovac, Šušnjar i Bihać. Dodik je naglasio da  Republika Srpska predstavlja istorijski projekat za slobodu i opstanak srpskog naroda na prostorima BiH, napomenuvši, da srpski narod ne ugrožava slobodu drugih naroda, ali da ima pravo da brani svoju slobodu, koja je ključna za Srbe.

Obeležavanju 76-te godišnjice od bitke na Kozari, ispred Generalnog konzulata, prisustvovao je vicekonzul Perica Nikolić.