Printer Friendly Version Заједничко обележавање годишњице битке на Козари @ 3 July 2018 01:07 PM

Званична церемонија заједничког обележавања 76-те годишњице од битке на Козари, одржана је 1. јула 2018. године код спомен обележја на Мраковици.

Од 2015. године, церемонија обележавања је саставни део Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, коју заједно организују Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Р. Српске. Обележавању су поред министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије Зорана Ђорђевића, који је уједно био изасланик председника Републике Србије, присуствовали и студенти Криминалистичко-полицијске и Војне академије из Београда и представници Удружења за неговање традиција.

Испред Републике Српске, званичној церемонији присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, изасланик српског члана Председништва Босне и Херцеговине Велимир Сакан, делегација Владе Р. Српске, делегација Народне скупштине Р. Српске, представници Трећег пешадијског пука Оружаних снага БиХ (из Р. Српске), представници поткозарских општина и градова, организације и удружења проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата, представници СУБНОР-а Р. Српске и бројни грађани.

Обраћајући се присутнима, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, поздравивши присутне, указао је да се комеморацијом жртвама битке на Козари и усташког геноцида над српским народом, наноси нови пораз фашизму, да ће се тако наставити и у будућности и да је српски народ увек био на страни правде.

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је српски народ у прошлости, био жртва народа са којима је делио животни простор. Подсетио је присутне на српска стратишта, на чињеницу да су усташе убијале Србе широм НДХ и БиХ, те концетрационим логорима, поменувши Паг, Јадовно, Јасеновац, Шушњар и Бихаћ. Додик је нагласио да  Република Српска представља историјски пројекат за слободу и опстанак српског народа на просторима БиХ, напоменувши, да српски народ не угрожава слободу других народа, али да има право да брани своју слободу, која је кључна за Србе.

Обележавању 76-те годишњице од битке на Козари, испред Генералног конзулата, присуствовао је вицеконзул Перица Николић.