Printer Friendly Version Konzul Radoslav Ilić prisustvovao otvaranju izložbe fotografije o železnici u Trebinju @ 28 June 2018 09:53 AM

Muzej Hercegovine u Trebinju domaćin je izložbe fotografija „Železnice u Trebinju i okolini kroz vreme“, koja je otvorena 21.06.2018. godine. Organizator izložbe, na kojoj posetioci mogu videti oko 100 fotografija i dokumenata iz vremena kada je u Trebinju i okolini saobraćala železnica, bio je Medija centar „Železnice Srbije“ a.d. iz Beograda.

Autor izložbe je Josip Veber, novinar i publicista koji je zaposlen u Medija centru i koji već duži niz godina uspešno organizuje manifestacije koje imaju za cilj promocij železnica.

Kako je Veber istakao fotografije su skupljane više od 30 godina iz raznih muzeja i privatnih kolekcija. „Železnica nije spajala samo gradove, krajeve, krajolike, predele i regije, spajala je ono najvažnije, spajala je ljude“ rekao je Veber obraćajući se brojnim posetiocima.

Ispred Grada Trebinja izložbu je otvorio načelnik Odeljenja za društene delatnosti, gospodin Zoran Milošević. Milošević je istakao važnost ove izložbe i govorio o inicijativi koja se pojavili pre par godina, a odnosi se na uspostavljanje željezničkog saobraćaja na relaciji Nikšić, Bileća, Trebinje, Čapljina.

Izložbi fotografija „Železnice u Trebinju i okolini kroz vreme“ prethodilo je održanje konferencije Saveza za železničke inovacije u jugoistočnoj Evropi (SSESARI), koju su takođe organizovale „Železnice Srbije“ a.d. kao jedan od odsnivača Saveza. Konferenciji su prisustvovali predstavnici železničkih uprava i institucija iz regiona.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i šef Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjaluci sa sedištem u Trebinju, konzul Radoslav Ilić.